×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) כל האוכל כזית מבשר העולה, ביןא לפני זריקת דמיםב בין לאחר זריקת דמה, לוקה, שנאמר ״לא תוכל לאכול בשעריך מעשר דגנך וכו׳ ו⁠[כל] נדריך אשר תדור״ (דברים י״ב:י״ז), מפי השמועה למדו שזו אזהרה לאכולג בשר העולה.
Anyone1 who eats an olive-sized portion2 of the meat of a burnt-offering, whether before its blood is sprinkled [on the altar] or afterwards,⁠3 is liable for lashes,⁠4 as [implied by Deuteronomy 12:17]: "You may not eat in your gates the tithe of your grain...⁠5 and [the sacrifices brought because of] the vows that you take.⁠" According to the Oral Tradition,⁠6 it was taught that this is a warning against partaking of the meat of a burnt-offering.⁠7
1. This prohibition applies equally to priests and Israelites (Radbaz).
2. This is a general principle with regard to all prohibitions involving eating. Lashes are given only for partaking of an olive-sized portion.
3. Compare to Halachah 4.
4. Sefer HaMitzvot (negative commandment 146) and Sefer HaChinuch (mitzvah 447) include this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. As explained in Hilchot Meilah 1:3, this negative commandment is also the source for the prohibition against deriving benefit from consecrated articles (meilah).
5. This refers to the second tithe which must be brought to Jerusalem.
6. Sifri to the above verse, Makkot 17a.
7. For the latter term is understood as a reference to the burnt offering (ibid.).
א. כך ת1. בא׳ לית.
ב. ת1: דמה. כבסמוך. וכך ד (גם פ, ק). ולנוסח הפנים לכאורה גם בסמוך צ״ל ׳דמים׳.
ג. ת1: לאוכל. וכך ד (גם פ, ק). ולנוסח הפנים הכוונה: מלאכול.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלעודהכל
כׇּל הָאוֹכֵל כְּזַיִת מִבְּשַׂר הָעוֹלָה בֵּין לִפְנִי זְרִיקַת דָּמָהּ בֵּין לְאַחַר זְרִיקַת דָּמָהּ לוֹקֶה שֶׁנֶּאֱמַר (דברים י״ב:י״ז) לֹא תוּכַל לֶאֱכֹל בִּשְׁעָרֶיךָ מַעְשַׂר דְּגָנְךָ תִּירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ וְגוֹ׳ (דברים י״ב:י״ז) וְכׇל נְדָרֶיךָ אֲשֶׁר תִּדֹּר. מִפִּי הַשְּׁמוּעָה לָמְדוּ שֶׁזּוֹ אַזְהָרָה לְאוֹכֵל בְּשַׂר הָעוֹלָה:
כל האוכל כזית מבשר העולה וכו׳ לוקה – בפרק אלו הן הלוקין (מכות י״ז):
כל האוכל כזית כו׳ – קשה דלמה לא כתב כאן דלוקה שתים חדא משום לא תוכל לאכול כו׳ וחדא משום כליל תהיה לא תאכל דבגמרא הקשו בפרק אלו הן הלוקין (דף י״ז) לרבא גבי זר שאכל עולה דאמאי לא מני מלקות זה ותירצו דאין הכי נמי. ועוד דלקמן גבי אוכל כזית מבשר קדשי קדשים חוץ לעזרה אמאי לא כתב שם דלוקה שתים משום הלאו שכתב והלאו של בשר בשדה טרפה דכן שם הקשו לרבא דלילקי משום לאו זה ותירצו משום דלא חזי לכהנים בפנים משמע דלקי משום הא היכא דחזי לכהנים בפנים. ועוד קשה גבי אוכל כזית מבשר חטאת אמאי לא לקי נמי משום כליל תהיה דהרי הוא נשרף. מיהו לזה י״ל דלא נאמר כן אלא גבי ליקרב למזבח וכמו שדקדק רבינו בלשונו כליל למזבח ואילו חטאות הנשרפות שהם נשרפות חוץ אינן בכלל לאו זה אבל קושיא קמאי קשיא טובא משום דמדכתב רבינו בסוף הפרק זר שאכל כזית מחטאת העוף לוקה שתים משמע דכל הני דלעיל לא לקי תרתי וצ״ע. ודע שרבינו ז״ל מפרש דמ״ש בגמרא אלא ליחודי להו לאוי לכל חד וחד דלא כפירוש רש״י ז״ל אלא כפירוש ר״י דלוקה חמש דרבא היינו חמש מלקיות ממש ע״ש וכן מתבאר מדבריו שכתב מלקות כהן בזה הפרק. ומה שקשה על רבינו ז״ל דכאן פסק כר״ש ובהלכות ביכורים משמע בהפך עיין במה שכתבתי בפרק ראשון מהלכות בכורות. והך קרא דלא תוכל לאכול דגבי עולה נראה מפרק ראשון מהלכות מעילה דהיינו אזהרה דמעילה וכדכתב שם רבינו בהדיא דאזהרה של מעילה מהכא אע״פ שהראב״ד ז״ל השיגו ואע״ג דקרא אמר אכילה הא קי״ל כר׳ אבהו וכדפסק רבינו ז״ל פ״ח מהלכות מאכלות אסורות דכל אכילה האמורה בתורה הוי אפילו הנאה ונהנה מן ההקדש שכתב רבינו ז״ל בהלכות סנהדרין פרק י״ז מהכא נפקא דהיינו הנאה כדכתיבנא. ובהל׳ מעילה אבאר יותר לתרץ מה שהקשה הך מצאתי כתוב שכתב הבכ״מ כאן:
כל האוכל כזית וכו׳. מבואר במכות דף י״ז והקשה הרב לח״מ ז״ל דלמה לא כתב כאן דלוקה שתים חדא משום לא תוכל לאכול וכו׳ וחדא משום כליל תהיה לא תאכל דבגמרא הקשו פרק אלו הן הלוקין דף י״ח לרבא גבי זר שאכל עולה דאמאי לא מני מלקות זה ותירצו דאין הכי נמי ועוד דלקמן גבי אוכל כזית מבשר קדשי קדשים חוץ לעזרה אמאי לא כתב שם דלוקה שתים משום הלאו שכתב והלאו של בשר בשדה טרפה דכן שם הקשו לרבא דלילקי משום לאו זה ותירצו משום דלא חזי לכהנים בפנים משמע דלקי משום הא היכא דחזי לכהנים בפנים וכו׳ משום דמדכתב רבינו בסוף הפרק זר שאכל כזית מחטאת העוף לוקה שתים משמע דכל הני דלעיל לא לקי תרתי וצ״ע עכ״ל.
והנה לקושיא ראשונה נראה לענ״ד פשוט דכיון שרבינו בהל׳ ג׳ כתב בדין האמורים שהם כליל ככל העולה וכו׳ כל שהוא כליל למזבח אכילתו בלא תעשה ולוקין עליו הרי ביאר שני המלקיות ותדע עוד דבפי״ט דהל׳ סנהדרין כשמנה ילקו זרים מנה כל מה שהוא כליל למזבח שהכל בכלל ולא מנה העולה בפרטות. גם לקושיא שניה נראה דאין כאן תחילת קושיא שהרי לקמן הל׳ ו׳ כתב בשר קדשי קדשים וקדשים קלים שיצאו חוץ לחומתן שלוקה משום ובשר בשדה טריפה ולעיל מינה הביא מפסוק דלא תוכל לאכול בשעריך הרי מבואר שהזכיר ז״ל השני מלקיות ומעתה אתי שפיר דבסוף הפרק הוצרך להזכיר השני מלקיות דזר שאכל קדש ואיסור הנבלה מפני שלא קדם לו ענין שיוצא ממנו דין השני מלקיות כי הנך דלעיל:
כל האוכל כזית מבשר העולה וכו׳. עי׳ לח״מ ועי׳ מה שכתבתי פ״ב מהל׳ מאכלות אסורות הכ״ג ודוק.
כל האוכל כזית מבשר העולה בין לפני זריקת דמה בין לאחר זריקת דמה לוקה שנאמר לא תוכל לאכול בשעריך מעשר דגנך תירושך ויצהרך וגו׳ וכל נדריך אשר תדור מפי השמועה למדו שזה אזהרה לאוכל בשר העולה.
הלח״מ הקשה דלמה לא כתב דלוקה שתים, חדא משום לא תוכל לאכול וגו׳ וחדא משום כליל תהיה לא תאכל, והגמ׳ במכות דף י״ח ע״ב פריך לרבא דאמר זר שאכל מן העולה לפני זריקה חוץ לחומה לוקה חמש דלילקי נמי משום כליל תהיה, ומשני אין הכי נמי, עוד הקשה דשם פריך הגמ׳ עוד דלילקי נמי משום ובשר בשדה טרפה כיון שיצא חוץ למחיצתו נאסר, ומשני ה״מ היכא דבפנים חזי הכא בפנים נמי לא חזי, וא״כ אוכל בשר קדשי קדשים חוץ לעזרה צריך להיות חייב גם משום בשר בשדה טרפה, ולמה כתב בהל׳ ה׳ דלוקה משום לא תוכל לאכול בשעריך ולא כתב דלוקה ג״כ משום ובשר בשדה טרפה, ונשאר הלח״מ בצ״ע.
ונראה בקושיא א׳, דהרמב״ם נתן לנו כלל בספר המצות בשורש התשיעי דאין למנות שתי מצות או שני לאוין על דין אחד, ואם יש כפל במצות או בלאוין אינו אלא לחיזוק, והאריך בזה בל״ת קס״ה במה דאמר רבא אכל פוטיתא לוקה ארבע דאין הטעם משום דאפשר ללקות הרבה מלקות על איסור אחד אלא משום דהפוטיתא הוא סתם שרץ ושרץ העוף ושרץ המים ושרץ הארץ והאריך הרבה בזה, ומבואר מה דלא כתב דלוקה שתים משום דעל איסור אחד לא שייך ללקות שתים, וכמו שכתב הרמב״ם דאם הי׳ כתוב בתורה כמה פעמים לא תאכל שרץ לא שייך שילקה שתים, וצריך להוסיף דזה אינו דומה לדין אין איסור חל על איסור, דבזה אמרינן דבכולל או במוסיף חל דזה שייך אם כל איסור ואיסור הוא מגדר אחר אלא דאחד צריך לחול על השני, אבל בזה הא כתב הרמב״ם דעל איסור שהוא בעצם רק גדר אחד לא שייך שילקה שתים, וא״כ הכא הלאו דלא תוכל לאכול בשעריך, זהו שלא לאכול עולה, והלאו דכליל תהי׳ הוא ג״כ שלא לאכול עולה, אלא דמפורש טעמו בשביל שהוא כליל אבל אין כאן שני גדרים כמו שרץ העוף ושרץ המים.
אמנם לכאורה דמי למה שלוקה בשרצים משום אל תשקצו את נפשותיכם בכל השרץ שכתב הרמב״ם דזהו לאו כולל שכולל שרץ המים ושרץ העוף ושרץ הארץ ולוקה עוד על כל אחד משום לאו שלו, ונמצא שעל כל אחד לוקה שתי מלקות, וא״כ גם הכא כיון שהלאו דכליל תהי׳ הוא לאו כולל עולה ואימורין של כל הקרבנות ומנחת כהן, א״כ ילקה שתים אחד משום לאו הכולל של כליל תהי׳ וב׳ משום לאו הפרטי של עולה, אבל באמת לפי״מ שכתב הרמב״ם בהל׳ ג׳ מבואר זה, שכתב וכן האוכל כזית מכל האימורין בין לפני זריקה בין לאחר זריקה בין כהן בין ישראל לוקה שהאימורין כליל למזבח ככל העולה והרי נאמר במנחת כהנים כליל תהי׳ לא תאכל כל שהוא כליל למזבח אכילתו בל״ת ומבואר שכתב שהאימורין בכל הקרבנות הם כליל למזבח ככל העולה, והרי לא כתב מקודם שלוקין על העולה בשביל לאו דכליל תהי׳, ומוכח דבא לחלק מדין שרץ דלוקין משום דין כלל שרץ, ומשום שרץ הארץ, דזהו ענין כללי שהוא סתם שרץ בכל מקום ששורץ וענין פרטי באיזה מקום ששורץ, אבל הכא עיקר עולה הוא כליל ואמרינן דלאו דלא תוכל לאכול דכתיב על עולה הוא ג״כ בשביל שהוא כליל למזבח, וא״כ הוא רק גדר אחד שהוא כליל למזבח אלא שבעולה פרט הכתוב בלאו מיוחד, אבל אין כאן לאו מיוחד שאין בזה אלא כפילות לאוין דסובר הרמב״ם דאינו לוקה שנים.
אלא דאכתי צריך ליישב מה דמוכח מהגמ׳ דלוקה שתים, אכן נראה דהרמב״ם מפרש הגמ׳ באופן דמבואר דאינו לוקה שתים דהא כדפריך ולילקי נמי מכליל תהי׳ משני אין הכי נמי ורבא מהאי קרא קאמר, ובפשוטו הפי׳ דרבא קאמר לוקה חמש מקרא דלא תוכל, אבל אה״נ דלוקה עוד משום כליל תהי׳, וכן פי׳ להדיא הריטב״א, אבל הרמב״ם מפרש דזה א״א דפריך דלילקי נמי היינו שילקה שש כיון דהוא רק כפילות הלאו אלא דפריך למה אמר רבא דלר״ש לוקה חמש, ומוכח דליכא לאו אלא הא לא תוכל ולילקי נמי משום כליל תהי׳ שאם התרו בו משום לאו דכליל תהי׳ נמי ילקה, ועל זה משני אה״נ דגם משום לאו דכליל תהי׳ אפשר ללקות אם יתרו בו ורבא מהאי קרא קאמר דלוקה חמש, אבל אין הכונה דלוקה שש.
ומה שהקשה עוד דלמה אינו לוקה אוכל קדשי קדשים חוץ לעזרה משום ובשר בשדה טרפה שכתב בהל׳ ה׳ דלוקה משום לא תוכל, והנה בהל׳ ו׳ כתב הרמב״ם דבשר קדק״ד שיצא חוץ לעזרה ובשר קק״ל שיצא חוץ לחומת ירושלים נפסל ונאסר לעולם ואע״פ שחזר למקומו אסור לאוכלו והאוכל ממנו כזית לוקה שנאמר ובשר בשדה טרפה לא תאכלו, וקושיית הלח״מ אינה אלא דלמה לא כתב בהל׳ ה׳ דלוקה שתים, ובזה נראה דהנה בפ״ה מהל׳ מאכלות אסורות כתב הרמב״ם עובר שהוציא ידו או רגלו נאסר אותו אבר לעולם וכו׳ ואפי׳ החזיר אותו אבר למעי אמו וכו׳ הרי אותו האבר אסור משום טרפה שכל בשר שיצא חוץ למחיצתו נאסר כבשר שפרש מן החי שנאמר ובשר בשדה טרפה כיון שיצא למקום שהוא לו כשדה נעשה טרפה כמו שבארנו, ומבואר בדבריו פירוש הדרש דדרשינן מבשר בשדה טרפה לאסור אבר שיצא, וכן בשר קדשים שיצא חוץ למחיצתו דדינו כבשר הפורש מן החי, וזהו שכתב כמו שבארנו והוא שם בפ״ד הל׳ י׳ שכתב וכן החותך בשר מן החי מן הטהורים הרי אותו הבשר טרפה והאוכל ממנו כזית לוקה משום אוכל טרפה שהרי בשר זה מבהמה שלא נשחטה ולא מתה, מה לי טרפה אותה חיה מה לי חתכה בסכין מה לי בכולה מה לי במקצתה הרי הוא אומר ובשר בשדה טרפה לא תאכלו, כיון שנעשית הבהמה בשר בשדה הרי הוא טרפה, עכ״ל וטעם הדמיון נראה דבשר הפורש מן החי נפרש ממקום היתרו שבהיותו מחובר אפשר לו להיות ניתר בשחיטה, וזהו ממש עובר שהוציא ידו שהאבר נפרש ממקום היתירו בשחיטת האם, דנעשה כטרפה שאינו מועיל לו החזרה למעי האם, וזהו אותו האיסור בבשר קדשים שיצא חוץ למחיצתו שבהיותו בחוץ יש עליו איסור מלא תוכל לאכול בשעריך וילפינן מקרא דובשר בשדה טרפה דכטרפה אין לו היתר, וכדאמר רבה שם כטרפה מה טרפה כיון שנטרפה שוב אין לה היתר אף בשר כיון שיצא חוץ למחיצתו שוב אין לו היתר, וכבר הקשו שם בתוס׳ בדף ס״ח ע״ב בד״ה יכול דלמה לן קרא בחטאת דאסורה כשיצתה חוץ למחיצתה ותירצו דהו״א דנילף ממעשר ובכורים ע״ש.
ובזה מבואר דעיקר לאו דובשר בשדה טרפה הוא לומר דנשאר האיסור דלא תוכל לאכול בשעריך אפי׳ כשחזרו, וזהו שכתב הרמב״ם בהל׳ ו׳ אבל לא שייך לומר דילקה כשהבשר בחוץ שתים אחת משום לא תוכל ואחת משום ובשר בשדה טרפה דעיקר לאו דובשר בשדה טרפה הוא משום איסור מחיצות דהוא משום לאו דלא תוכל, איברא דבמוציא פסח מחוץ לחבורה ג״כ נאסר הבשר וחייב משום ובשר בשדה טרפה כמש״כ הרמב״ם בפ״ט מהל׳ קרבן פסח הל׳ ב׳ ושם ליכא לאו לאכול חוץ מחבורה אלא דאיכא עשה דבבית אחד יאכל והוא לאו הבא מכלל עשה שלא לאכול חוץ מהבית, ונמצא דבזה נתנה התורה מחיצות לאכילת הפסח, ולכן ילפינן מקרא דובשר בשדה טרפה דכשיצא הבשר יש עליו איסור דיוצא חוץ למחיצות שאין עליו כבר היתר אכילת הפסח, אלא דממילא אף דמשום עשה דבבית אחד יאכל לא הי׳ לוקה אם הי׳ אוכל חוץ לחבורה, אבל כיון דאיכא על זה לאו דובשר בשדה טרפה לוקה, אבל מ״מ ביצאו קדשי קדשים חוץ לעזרה לא שייך שילקה שתים כיון שהוא איסור אחד שלא לאכול חוץ למחיצתו, ורק בחזרו לעזרה לא נוכל לחייבו משום לא תוכל לאכול בשעריך אלא משום ובשר בשדה טרפה, ומה שהקשה הלח״מ עוד על ד׳ הרמב״ם בפ״א מהל׳ מעילה יבואר בהל׳ ג׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלהכל
 
(ב) והחלב של עולה, ובשרה, והסולת והיין והשמןא של נסכיה, חמשתן מצטרפיןב לכזית:
Its fat, its meat, and the flour, oil, and wine of its accompanying offering - all five [of these components] can be combined to comprise this olive-sized portion.⁠1
1. I.e., since they are all considered as components of the burnt offering, they are all forbidden. The Radbaz mentions that the omission of the blood of the sacrificial animal indicates that it is not included.
א. ד (מ׳והחלב׳): וחלבה ובשרה וסלתה ושמנה ויין. יחס את הסולת והשמן לעולה, אך הם שייכים לנסכים.
ב. כך ת1. א: מצטרפות.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמרכבת המשנהעודהכל
וְחֶלְבָּהּ וּבְשָׂרָהּ וְסָלְתָּהּ וְשַׁמְנָהּ וְיַיִן שֶׁל נְסָכֶיהָ חֲמִשְּׁתָן מִצְטָרְפִין לִכְזַיִת:
ומ״ש: וחלבה ובשרה וסלתה וכו׳ חמשתן מצטרפין לכזית – משנה בפ״ד דמעילה (דף ט״ו:):
וחלבה ובשרה וכו׳. עי׳ כ״מ ועי׳ תוס׳ זבחים דף ק״ט ע״א ד״ה עולה שנדחקו ופירוש רבנו מרווח.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמרכבת המשנההכל
 
(ג) וכן, האוכל כזית מכל האימורין, בין לפני זריקה בין לאחר זריקה, בין כהן בין ישראל, לוקה, שהאימורין כליל למזבח ככל העולה, והרי נאמר במנחת כהנים ״כליל תהיה לא תאכל״ (ויקרא ו׳:ט״ז), כל שהוא כליל למזבח אכילתו בלא תעשה, ולוקין עליו בכזית:
וכן, כלא האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות, לוקה, שנאמר ״וכל חטאת אשר יובא מדמה אל אהל מועדב לא תאכל באש תשרף״ (ויקרא ו׳:כ״ג):
Similarly, one who partakes of an olive-sized portion1 of any of the portions of the sacrifices to be offered on the altar's pyre, whether before the blood [of the sacrifice] is sprinkled [on the altar] or afterwards, whether he is a priest or an Israelite, is liable for lashes.⁠2 For the portions to be offered on the altar's pyre must be totally consumed like the totality of the burnt offering. Now [Leviticus 6:16] states with regard to a meal-offering of a priest: "It shall be totally consumed; it should not be eaten.⁠" [From this, we derive that] there is a negative commandment [prohibiting] partaking of anything that should be consumed by [the fire of] the altar.⁠3 One is liable for lashes for eating an olive-sized portion [of such substances].
Similarly, anyone who eats an olive-sized portion of any of the sin-offerings that must be burnt4 is liable for lashes,⁠5 as [ibid.:23] states: "Any sin-offering whose blood is brought into the Tent of Meeting... should not be eaten. It should be burnt with fire.⁠"
1. The Radbaz explains that the Rambam explicitly mentions that one must partake of an olive-sized portion to be liable - instead, of allowing a reader to reach that conclusion on his own - because one might think that since the verse states that "It shall be totally consumed,⁠" as long as a person prevents it from being totally consumed, he is liable.
2. Besides the prohibitions mentioned here, a person who partakes of these sacrificial components also violates the prohibition against meilah.
3. Sefer HaMitzvot (negative commandment 138) and Sefer HaChinuch (mitzvah 137) include this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. Although the commandment specifically refers to the meal offering brought by a priest, the Sifra understands it as applying to a greater scope of sacrificial foods, as the Rambam explains.
4. See Chapter 7, Halachot 2-4.
5. Sefer HaMitzvot (negative commandment 139) and Sefer HaChinuch (mitzvah 139) include this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. A separate commandment is necessary, for these sin-offerings are not burnt on the altar of the Temple.
א. בד׳ לית. אך בכתבי⁠־היד ישנו.
ב. בת1 נוסף: וג׳. ולגירסת הפנים רבנו קיצר את לשון הפסוק כדרכו לפעמים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלחדושי הגר״מ והגרי״דעודהכל
וְכֵן הָאוֹכֵל כְּזַיִת מִכׇּל הָאֵימוּרִין בֵּין לִפְנֵי זְרִיקָה בֵּין לְאַחַר זְרִיקָה בֵּין כֹּהֵן בֵּין יִשְׂרָאֵל לוֹקֶה. שֶׁהָאֵימוּרִין כָּלִיל לַמִּזְבֵּחַ כְּכׇל הָעוֹלָה וַהֲרֵי נֶאֱמַר בְּמִנְחַת כֹּהֲנִים (ויקרא ו׳:ט״ז) כָּלִיל תִּהְיֶה לֹא תֵאָכֵל כׇּל שֶׁהוּא כָּלִיל לַמִּזְבֵּחַ אֲכִילָתוֹ בְּלֹא תַּעֲשֶׂה וְלוֹקִין עָלָיו בִּכְזַיִת. וְכֵן הָאוֹכֵל כְּזַיִת מִבְּשַׂר חַטָּאוֹת הַנִּשְׂרָפוֹת לוֹקֶה שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא ו׳:כ״ג) וְכׇל חַטָּאת אֲשֶׁר יוּבָא מִדָּמָהּ אֶל אֹהֶל מוֹעֵד (ויקרא ו׳:כ״ג) לֹא תֵאָכֵל בָּאֵשׁ תִּשָּׂרֵף:
וכן האוכל כזית מכל האימורין וכו׳ כל שהוא כליל למזבח אכילתו בלא תעשה – פרק אלו הן הלוקין (מכות י״ח:) ר׳ אליעזר אומר כל שהוא בכליל תהיה ליתן לא תעשה על אכילתו:
מצאתי – כתוב דע כי אין מעילה באימורים עד אחר זריקת דמים ואע״ג דאוכל מבשר קדשים לוקה אינו לוקה משום לאו דמעילה דהא אם אכל בשוגג מאימורי קדשים קלים קודם זריקה אינו מביא אשם מעילות. וקשה דנראה לאו דלא לאכול מבשר עולה היינו לאו דמעילה וראיה לזה שלא מנה הרמב״ם לאו דמעילה בהלכות מעילה שסמך על מה שכתב כאן וא״א לומר דלענין קרבן בשוגג אין מעילה באימורים עד לאחר זריקת דם ולמלקות יש בהם לאו דמעילה אפי׳ קודם זריקת דמים דהא מתניתין סתמא תנן קדשים קלים לפני זריקת דמים אין מועלים לא באימורים ולא בבשר פ״ק דמעילה (דף ז׳). ונראה דיש כאן שני לאוין האחד הוא לאו וכל מנחת כהן כליל תהיה לא תאכל ומשם למדנו לכל הראוי לאשים שאם אכלו הוא בל״ת ואם אכל בשר אימורים קדשים קלים לוקה משום לאו זה. ויש עוד לאו אחר הנהנה מן ההקדש במזיד ואם אכל מבשר עולה או מאימורי חטאת ואשם עובר על שנים לאו דמעילה ולאו דכל מנחת כהן וכן מנה הרמב״ם שני לאוין פרק י״ט מהלכות סנהדרין ולא ירדתי לסוף דעתו למה לא כתב בהלכות מעילה לאו דנהנה מן ההקדש במזיד עכ״ל:
וכן האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות לוקה וכו׳ – זה בכלל מה שנתבאר בסמוך כל שהוא בכליל תהיה ליתן לא תעשה על אכילתו ואיתיה בתורת כהנים פרשת צו בהדיא לגבי פרים ושעירים הנשרפים:
(ג-ד) וכן האוכל כזית כו׳. שנאמר לא תוכל לאכול כו׳ – קשה דבס״פ התערובות (דף פ״ב) איפליגו ר״י הגלילי ור״ע דלר״ע אתא הך קרא לומר דחטאת החיצונה שנכנס דמה לפנים דנפסלה ולר״י הגלילי אתא קרא לומר דחטאות הנשרפות דעובר בל״ת על אכילתן ולר״ע דפליג על ר״י הגלילי נראה ודאי דליכא ל״ת באכילה דחטאות הנשרפות כלל וכן כתב מהר״ר אליה מזרחי בפירושו בפ׳ צו וא״כ רבינו ז״ל שפסק בפ״ב מהלכות פסולי המוקדשין כרבנן שכתב שם שדם חטאת שנכנס להיכל אפי׳ חטאת יחיד הנאכלת אסורה שנאמר כל חטאת אשר יובא מדמה איך פסק כאן כר״י הגלילי ומזכי שטרא לבי תרי. וי״ל דרבינו סובר דר״י הגלילי אית ליה דהך קרא לא איירי כלל בחטאת החיצונה שנכנס דמה שכן אמרו שם בברייתא דהוא תירץ דנפקא ליה מדין לא הובא דמה אבל לרבנן אית להו דתרתי נפקא לן מהך קרא ופשטיה דקרא כרבי יוסי הגלילי אלא משום דכתיב מדמה דאתא למעט ולא בשרה כלומר לא מי שנכנס בשרה לפנים משמע דקרא נמי בחטאת החיצונה איירי ותרתי שמעת מינה ודוחק. ועדיין צ״ע:
בין כהן בין ישראל לוקה. בעיא דאיפשיטא בפ״ז דמנחות (דף ע״ד) ודוק. ועל מ״ש רבינו וכן האוכל כזית בשר מבשר חטאות כתב מרן זה בכלל מה שנתבאר בסמוך כו׳. ומפסוק זה אינו נלמד אלא כל מה שהוא כליל למזבח אבל חטאות הנשרפות שאין בהם חלק למזבח איצטריך קרא אחרינא לאסור אכילתן וכמ״ש רבינו והכי איתא בהדיא בת״כ יע״ש:
וכן האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות לוקה שנאמר וכל חטאת וכו׳. הרב לח״מ ז״ל הקשה על רבינו דלמה לא ילקה ג״כ מלאו דכליל תהיה ותירץ דההוא בקרב ע״ג המזבח משא״כ בחטאות הנשרפות שהם נשרפות בבית הדשן וכו׳ עיי״ש. ונראה שלא ראה דברי מרן ז״ל שכתב זה בכלל מ״ש בסמוך כל שהוא בכליל תהיה ליתן לא תעשה על אכילתו ואיתיה בתורת כהנים פרשת צו בהדיא לגבי פרים ושעירים הנשרפים ע״כ אף שלא מצאתי זה בתו״כ עיי״ש. ובפי״ט דהל׳ סנהדרין סתם רבינו כל שהוא כליל לאישים עיי״ש.
ולענין מ״ש הרב לח״מ ז״ל דרבינו פסק כאן כר׳ יוסי הגלילי דדריש קרא דוכל חטאת לחטאות הנשרפות ובפ״ב דפסולי המוקדשין פסק כרבנן דדרשי האי קרא לחטאות החיצונות ותירץ דגם רבנן מודו בחטאות הנשרפות וכו׳ ע״כ הדבר מבואר בתורת כהנים הביאו בספר צרור החיים ז״ל דמריבויא דבאש תשרף דרשו הכי דמכיון שכתב לא תאכל ידענא שפיר שתשרף אלא ודאי שבא לתת לא תעשה גם בחטאות הנשרפות אלא שלר״ע לא ידעינן דעתיה בהאי רבויא:
שנאמר וכל חטאת. עי׳ לח״מ שהניח בצ״ע. ואני אומר דרבנו פסק כרבנן דר׳ מאיר דאינהו דרשי וכל חטאת בין שהובא מדמה להיכל דהכשרה בכך דהיינו חטאת הפנימית ובין חטאת חיצונה שהובא דמה להיכל שלא בדרך הכשרו דהא רבנן לא מרבו שאר קדשים וכן לא דרשו כר׳ יוסי הגלילי וס״ל דפשטא דקרא בין כמצותו ובין שלא כמצותו.
וכן האוכל כזית מכל האימורין כו׳ בין כהן כו׳ לוקה.
בגמרא מנחות (דף ע״ד) כהן שאכל מן האימורים כו׳ לאו דזרות כו׳, פירוש לאו דוכל זר לא יאכל כי קודש הם, והנה זר מיקרי להענין המדובר כמו בעבודת הלוים כתיב וזר לא יקרב אליכם והוי בזה בכלל משורר ששיער דהוא זר לאותו עבודה כמו״ש בערכין, ובאימורים הוי זר כל שאינו למזבח ואף כהן בכלל זר, וזר שאכל מחטאת ואשם לפני זריקה פטור דהכהן שלו עומד הבשר לא מצי לאכול הבשר לפני זריקה, וכן האוכל מן העולה לפני זריקה אינו לוקה משום זרות דלא חזי לפני זריקה למזבח, ואימורי ק״ק שעלו לפני זריקה אין בהן מעילה דזריקה מתירתן למזבח וא״כ אינו חייב משום זרות, והא דאמר דלכהנים נמי לא חזי שיטפא דלישנא הוא על לאו דוזר לא יאכל דשם בבשר מילואים דהיו עומדים לאכילת כהן אבל גבי עולה הוי ליה לאסוקי דלמזבח נמי לא חזי, וכן שנינו במשנה פרק ב״ש העולה דמה מתיר את בשרה למזבח. ורבינו פירש דלכן סיים הגמ׳ מכות (דף י״ח) הכא דלכהנים נמי לא חזי לכלול דבשר קדשי קדשים שאכלן זר בחוץ אינו לוקה וכן אימורים בחוץ אינו לוקה משום זרות כמוש״פ בהלכה ח׳ יעו״ש היטב. ורבנן בתוס׳ במנחות ובשבועות (דף כ״ד ע״ב) נדחקו בזה עד מאוד עיי״ש, ומש״כ נ״ל ברור ודוק:
וכן האוכל כזית מכל האימורין בין לפני זריקה בין לאחר זריקה בין כהן בין ישראל לוקה שהאימורין כליל למזבח ככל העולה. והרי נאמר במנחת כהנים כליל תהי׳ לא תאכל כל שהוא כליל למזבח בלא תעשה ולוקין עליו בכזית, וכן האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות לוקה, שנאמר וכל חטאת אשר יובא מדמה אל אוהל מועד לא תאכל באש תשרף.
וכן האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות, הלח״מ הקשה דבזבחים דף פ״ב פליגי בזה ר״ע וריה״ג דלר״ע אתא קרא דוכל חטאת אשר יובא מדמה לכפר בקודש על חטאת החיצונה שנכנס דמה לפנים, וכן סברי חכמים אלא דר״ע מרבה כל דמים וחכמים אומרים חטאת בלבד, וריה״ג אמר דקרא אתא לחטאות הנשרפות וחטאת החיצונה שהובא דמה לפנים יליף מהן לא הובא דמה, ולר״ע נראה דליכא ל״ת באכילת חטאות הנשרפות, וא״כ הרמב״ם דפסק בפ״ב מהל׳ פסוה״מ הל׳ י״ג כחכמים דדם חטאת שנכנס להיכל אפי׳ חטאת יחיד הנאכלת פסולה שנאמר וכל חטאת אשר יובא מדמה למה פסק כאן כריה״ג, וכתב בזה דרבנן אית להו דתרתי נפקא לן מהך קרא ופשטיה דקרא כריה״ג, אלא משום דכתיב מדמה וממעטינן ולא בשרה דאם נכנס בשר לפנים אינה נפסלת משמע נמי דקרא בחטאת החיצונה איירי ותרתי שמעת מינה ודוחק ועדיין צ״ע עכ״ד.
והנה כשנעיין בדברי הרמב״ם בפ״ב מהל׳ פסוה״מ שהביא הלח״מ לשונו הרי כתב ברור חטאת שנכנס להיכל אפי׳ חטאת הנאכלת ומדייק להדיא שבין חטאות הנשרפות ובין חטאת הנאכלת הם בכלל הקרא דכל חטאת אשר יובא מדמה לכפר בקדש, ולא צריך לומר דתרתי שמעת מינה אלא דזה מפורש בכתוב דכל חטאת, ובפרט לחכמים דלא סברי כר״ע דכל חטאת מרבה שאר קרבנות, ולפי״ז הא דריה״ג אמר בברייתא כל הענין אינו מדבר אלא בפרים הנשרפין היינו דרק בפרים הנשרפין ולא בחטאת החיצונה, אבל חכמים ס״ל דהוא בין בחטאות הפנימיות בין בחטאת החיצונה, אח״כ ראיתי שכבר כתב כן המרכה״מ.
איברא דאכתי אינו מיושב דאם נימא דהוא חד קרא וחד טעמא דכל חטאת אשר יובא מדמה לכפר בקדש בין הפנימיות שהוא כדינם בין החיצונית שאינה כדינה לא תאכל, א״כ מנ״ל דהוא פסלות על הקרבן אימא דאינו אלא גזה״כ שהבשר אסור באכילה, אבל הקרבן כשר והאימורים יקטירו, אכן הרי חזינן דגם ריה״ג מפרש הכתוב בשני אופנים דהא אמר לשרוף פסוליהן אבית הבירה ולעבור בל״ת על אכילתן, א״כ מפרש הא דכתיב לא תאכל דהוא גם בחטאות הכשרות ובאש תשרף דדרשינן בפסחים דף כ״ד בקדש באש תשרף זהו בפסוליהן א״כ יש לומר דחכמים מפרשים גם רישא דקרא דכתיב לא תאכל בחטאות הפנימיות ובחטאת החיצונה אלא דהם בשני אופנים דחטאת החיצונה הוא משום פסולו וחטאות הפנימיות מעיקר דינם, וסיפא דקרא מגלה על זה דהא כתיב באש תשרף ודרשינן בקדש באש תשרף ששריפתן בקדש והוא ע״כ בפסולות, דכשרות אין שריפתן בקדש, וע״כ דקרא מיירי גם בפסולות, וזהו משום דבחטאת אשר יובא את דמה נכלל בין חטאות הפנימיות מצד עיקר דינם ובין חטאת החיצונה משום פסולה.
אכן צריך עוד לבאר דברי הרמב״ם בפי״ט מהל׳ סנהדרין שחשב חייבי מלקות שאין בהם כרת ומיתה, וכתב בל״ת ע״א האוכל מבשר חטאות הנשרפות וכן מכל הטעון שריפה, ובל״ת נ״ד כתב האוכל מפסולי המוקדשין, ולאו דפסוה״מ כתב בפי״ח מהל׳ פסוה״מ דהוא מלא תאכל כל תועבה. ובפי״ט הל׳ א׳ כתב הנותר מצות עשה לשרפו שנאמר והנותר וגו׳ ובכלל הנותר הפגול וכל פסוה״מ הכל נשרפין, א״כ צריך לבאר מה כתב וכן מכל הטעון שריפה דאם כונתו רק לחטאת החיצונה שהובא דמה לכפר בקדש היה לו לכתוב כן, ועוד דבזה אינו צריך לתלות בשביל שטעון שרפה דהא בהדיא כתיב לא תאכל, ולשון מכל הטעון שריפה מוכח דהוא לכלול כל הטעונים שריפה וזהו פסוה״מ.
והנה בחטאת שהובא מדמה לכפר בקדש נראה דלא שייך לחייב גם משום לא תאכל כל תועבה, דזה אינו אלא היכי דליכא לאו מפורש על אכילתו רק דאיכא קרא דהקרבן פסול, ובזה אסרה התורה כל הפסולים מקרא דלא תאכל כל תועבה, אבל בחטאת שהובא מדמה הא ליכא קרא ביחוד על פסולו אלא מדכתיב לא תאכל באש תשרף ידעינן שהוא פסול, א״כ לא שייך לומר שהכתוב בא לכלול אותו בלאו דלא תאכל כל תועבה כיון שאיסור אכילתו מפורש בכתוב במקומו, אבל בפסוה״מ קשה דלמה הוצרך לאו דלא תאכל כל תועבה כיון שהם טעונין שריפה, ועיקר זה שכתב הרמב״ם שכל הטעון שריפה נתרבה לאיסור אכילה מקרא דוכל חטאת אשר יובא מדמה הוא בתו״כ על הך קרא דאיתא שם ר״א לא תאכל באש תשרף כל שטעון שרפה בא הכתוב ליתן ל״ת על אכילתו, ועל ר״א דתו״כ לא קשה דלמה צריכי תרווייהו אם לא נימא שבאו ללקות על שתיהן, דאפשר ר״א לא סבר דרשא דלא תאכל כל תועבה על פסוה״מ, דבספרי פ׳ ראה על פסוק זה איתא ר׳ אליעזר אומר מנין לצורם אוזן של בכור ואכל ממנה שעובר בל״ת ת״ל לא תאכל כל תועבה אחרים אומרים בפסולי המוקדשין הכתוב מדבר, וא״כ אפשר דר״א דת״כ הוא ר״א דספרי דאינו סובר דבפסוה״מ הכתוב מדבר, ואפילו לד׳ התוס׳ בבכורות דף ל״ד דדרשא דר״א בצורם אוזן בבכור הוי אסמכתא משמע ג״כ דלא סבר דבפסוה״מ הכתוב מדבר, ולתי׳ א׳ כתבו בהדיא דר״א סבר דצורם אוזן בכור הוי דאורייתא ואחרים חולקין ואמרי דקרא בפסוה״מ, ועכ״פ הך דרשא דר״א דתו״כ אפשר ליישב, אבל על הרמב״ם קשה שפסק שלוקה על פסוה״מ מלא תאכל כל תועבה. ופסק דלוקה באוכל מכל הטעון שריפה מקרא דלא תאכל באש תשרף, וקשה לומר דבאמת לוקה על שתיהן וצ״ע. ואולי דמה שכתב בל״ת ע״א וכן מכל הטעון שריפה זהו דאפשר ללקות על פסוה״מ גם משום לאו זה, אבל אינו לוקה שתים שהוא מגדר אחד וכמש״כ בהל׳ א׳, ומה שנמנה ללאו שיש בו מלקות בפ״ע זהו בשביל חטאות הנשרפות, ולאו דלא תאכל כל תועבה צריך לקדשים שהוטל בהם מום שאין לוקין עליהם משום לא תאכל באש תשרף כיון שאין פסולן בקודש, ונמצא דבשני הלאוין יש אופנים שאין לוקין אלא משום לאו זה.
והנה הרמב״ם בפ״א מהל׳ מעילה הל׳ ג׳ כתב דהלאו דמעילה הוא מהך קרא דלא תוכל לאכול בשעריך מעשר דגנך וגו׳ ונדריך, מפי השמועה למדו שזו אזהרה לאכול מבשר עולה וכו׳ והביא כאן הכ״מ בשם מצאתי כתוב שהקשה דבפי״ט מה׳ סנהדרין כשחשב הרמב״ם הלאוין שאין בהם כרת ומיתה כתב בל״ת ע״ז, הנהנה מן ההקדש במזיד, וע״ז תמה למה לא מנה הרמב״ם בפ״א מהל׳ מעילה הנהנה מן ההקדש במזיד ומקודם נבאר מה שהקשה הלח״מ בהל׳ א׳ על מש״כ הרמב״ם דלאו דמעילה הוא מלא תוכל לאכול בשעריך, דהא במעילה חייב על הנאה והכא אכילה כתיב, וכתב ע״ז דהוא משום דקיי״ל כר׳ אבהו דכל איסור אכילה האמור בתורה הוא אפי׳ הנאה, וכתב ע״ז המל״מ שם דאין דבריו נכונים דאף דקיי״ל דכל אכילה האמור בתורה הוי אפי׳ הנאה היינו לאיסורא בעלמא, אבל מלקות ליכא בהנאה ועיין בד׳ המל״מ פ״ה מהל׳ יסוה״ת, לכן כתב המל״מ דאיסור אכילת עולה הוא משום כליל תהי׳ לא תאכל ומונדריך דרשינן לאיסור הנאה, ומזה נשאר בתימה על הרמב״ם שהביא כאן דמיירי באיסור אכילה הא דונדריך.
והנה המל״מ תמה על הרמב״ם ודורש בעצמו דונדריך קאי על איסור הנאה דמעילה ובאמת דברי הרמב״ם הלא הם דברי ר״ש בברייתא במכות דף י״ח דדריש ונדריך לאוכל מן העולה אחר זריקה אפי׳ בפנים שהוא לוקה ולא הוזכר הנאה אלא אוכל, ומה דקשה דהא איכא לאו דכליל תהיה צ״ל דאה״נ וכמש״כ הרמב״ם שהאימורין כליל למזבח ככל העולה ורק שהיינו צריכין ללמוד מקרא דכליל תהי׳ דכתיב גבי מנחת כהן וכמו שלמדנו מזה אימורין, ולמד ר״ש בעולה מקרא מיוחד דונדריך, וכבר כתבתי דלא שייך בשביל זה ללקות שתים משום דהוי רק כפילות בלאו.
אכן צריך ליישב קושיית הלח״מ דמנ״ל נלמוד מקרא דלא תוכל לאכול על איסור הנאה דמעילה, ומה שתירץ מדר׳ אבהו הא סתר המל״מ דהא בכל איסורי הנאה היכי דכתיב בלשון אכילה אינו לוקה, ונראה בזה לפי״מ שכתב המ״מ בפ״ב מהל׳ מאכלות אסורות הל׳ א׳ דהיכי דאיכא לאו הבא מכלל עשה לוקין מק״ו, ולפי״ז יש לומר לפי״מ שכתב המל״מ בפ״ה מהל׳ יסוה״ת דטעמא דאין לוקין על הנאה היכי שכתוב איסור אכילה אינו משום דהוי שלא כדרך אכילתן כמש״כ המ״מ, אלא משום דהלאו על הנאה אינו מפורש בתורה, ולפי״ז יש לומר דדמי לדין ק״ו דאין לוקין משום שאין לוקין אלא על לאו המפורש בתורה, וכיון שכתב המ״מ דהיכי דאיכא לאו הבא מכלל עשה דלוקין מק״ו, לכן ה״נ אם היה לאו הבא מכלל עשה היו לוקין גם על לאו שאינו מפורש בתורה, ולכן כיון דכתיב במעילה ואת אשר חטא מן הקודש ישלם הרי זה לא גרע מלאו הבא מכלל עשה דהא כתיב להדיא שזהו חטא, ולכן בזה לוקין גם על לאו שאינו מפורש בתורה.
אכן בהל׳ איסורי מזבח פ״ה הל׳ ו׳ כתבתי דעיקר יסודו של המ״מ על מה שבא לחדש כלל זה והוא במה שלוקין על בהמות טמאות שאין להם סימן טהרה כלל לפי מה שמבואר בספר המצות להרמב״ם אינו מטעם זה דאיכא לאו הבא מכלל עשה אלא משום דהוי גלויי מילתא בעלמא כמו שדימה הרמב״ם זה לאיסור בתו שאנו למדין מבת בתו אף שאין שם לאו הבא מכלל עשה.
ולכן נראה ליישב בדרך זה אבל ביסוד אחר, שבזה באמת יתחזקו גם ד׳ המ״מ אף שבמקום שכתב זה אין לו יסוד על זה, דהרמב״ם בפי״ח מהל׳ פסוה״מ הל׳ י׳ כתב והיכן הזהיר על הפיגול והנותר במלואים שהרי נאמר שם לא יאכל כי קדש הוא (בדפוס כתוב הם והוא ט״ס) להזהיר על כל שפסולו בקדש שהוא בלא תעשה על אכילתו, וכן כתב בספר המצות במל״ת קל״א קס״ב ובפי״ט מהל׳ סנהדרין מנה בין הלאוין שלוקין עליהם שיש בהם כרת האוכל הנותר, האוכל הפיגול, ובפסחים דף כ״ד אמר רב פפא דמשום כל שפסולו בקדש אין לוקין דהוי לאו שבכללות, והקשו התוס׳ שם דהא במכות דף י״ג תנן דאוכל נותר ופיגול לוקה, ותירצו דלגבי נותר דכתיב להדיא ושרפת את הנותר באש לא יאכל כי קדש הוא לא חשיב לאו שבכללות ופיגול נמי גמרינן עון עון מנותר.
וראיתי בספר המצות בהוספות הרמב״ן במל״ת ה׳ שכתב למנות האיסור לאכול בשר שנשחט ע״מ להקריבו או לאוכלו חוץ למקומו, והאריך שם ובתוך דבריו כתב כד׳ התוס׳ דהלאו בפיגול הוא משום שנלמד בגז״ש מנותר דכתיב לא יאכל, אבל משום כל שבקדש פסול אין לוקין דהוא לאו שבכללות, וכתב ע״ז המגלת אסתר ליישב ע״פ דברי הרמב״ם בסוף שרשיו בהקדמה, כי בהיות במצוה כרת או מיתת ב״ד נוכל להוציא האזהרה בכל הדרכים על היסוד שאצלנו לא ענש אא״כ הזהיר עכ״ל, [ובדברי המגלת אסתר יש שם ט״ס שכתוב שם ״שאזהרת חוץ למקומו״ והוא טעות דמוכח דהא הרמב״ם לא מנה חוץ למקומו, ועוד דלא שייך ע״ז תירוצו משום שחייב כרת] ודברי הרמב״ם בסוף שרשיו אינו על לאו שבכללות אלא על אין מזהירין מן הדין, אבל במל״ת קצ״ה גבי אכילת בן סורר ומורה כתב כן גם על לאו שבכללות, והנה הרמב״ם כתב רק שנוכל ללמוד מזה אזהרה לדין העונש המפורש בתורה, וסובר המג״א דאזהרה כזו הוי אזהרה גמורה לחייב גם מלקות.
והנה בעיקר השגת הרמב״ן למה לא מנה הרמב״ם גם חוץ למקומו, כתב על זה המג״א וז״ל אני אומר בזה שאיני יודע טעם הרב למה לא מנה אלא מחשבת חוץ לזמנו בלאו קל״ב, שהרי מחשבת חוץ לזמנם וחוץ למקומם נראה שהכל בכלל פיגול, ורק שאינו מסכים להרמב״ן שצריך למנותו בלאו מיוחד אלא ביחד עם חוץ לזמנו, ודבריו תמוהין שלפי״מ שכתב אח״ז בטעם הרמב״ם שלמד על חוץ לזמנו דלוקין משום כל שבקדש פסול, דאף דאין לוקין על לאו שבכללות מ״מ הכא לוקין משום דאיכא כרת א״כ בחוץ למקומו דליכא כרת ליכא מלקות, ונראה שהמג״א סובר כמש״כ הרמב״ן שחוץ למקומו הוקש לחוץ לזמנו לענין איסור אכילתו ונתמעט רק מכרת מקרא דממנו, אבל האזהרה הוא על שניהם אכן באמת אין לדמות לשיטת הרמב״ם כמו לשיטת הרמב״ן דלהרמב״ן שלמד בגז״ש מנותר שפיר סובר דלמדנו גם חוץ למקומו שהוקש לחוץ לזמנו, וצ״ל דסובר דהלכה כרבינא בזבחים דף נ׳ ע״א דדבר הלמד בגז״ש חוזר ומלמד בהיקש, אבל לשיטת הרמב״ם שלמד זה מכל שבקדש פסול דאף דבכל מקום אין לוקין על לאו שבכללות אבל היכי דאיכא כרת לוקין, א״כ דוקא בחוץ לזמנו ואם באנו לומר דהכרת בחוץ לזמנו מגלה דהך לאו שבכללות הוי אזהרה גמורה, א״כ נלמוד מזה לחייב מכל שבקדש פסול על כל פסוה״מ.
והנה הרמב״ן מפרש דמה דאמר בגמ׳ בדף כ״ט יהיה מלמד שמצטרפין זה עם זה דהוא בין לפסול במחשבה בין למלקות באכילתן, אבל ברש״י במקומו מפרש שמצטרפין חצאי שיעוריהן לפסול את הקרבן, ומשמע דסובר דרק לזה מצטרפין, וא״כ מבואר שיטת הרמב״ם במה שלא כתב בהלאו דחוץ לזמנו גם חוץ למקומו.
ועכשיו נראה לפי יסודו של המג״א מדברי הרמב״ם בהקדמתו דהיכי דאיכא איסור ברור מצד אחר מזהירין גם בדרכי הסברא וההיקש ולא רק מזהירין לדין העונש המפורש אלא גם לדין מלקות, ובזה יתחזק יסודו של המ״מ דהיכי דאיכא לאו הבא מכלל עשה מזהירין מן הדין, אף שבארתי דלענין מה שכתב המ״מ לדין ללקות על בהמות וחיות טמאות שאין להם סימנים כלל אין דבריו נכונים, אבל מדברי הרמב״ם בהקדמתו דבריו מוכרחים, ולפי״ז נוכל כבר לחזק מה שכתבתי ליישב ע״פ ד׳ המ״מ דגבי איסור מעילה שלמד הרמב״ם מדין לא תוכל לאכול בשעריך זהו באמת משום דר׳ אבהו דכל מקום שנאמר לא תאכלו גם איסור הנאה בכלל, ומה שאין לוקין על הנאה הוא משום דהוי לאו שאינו מפורש בתורה, אבל גבי מעילה כיון שהאיסור ברור מקרא דאת אשר חטא מן הקודש ישלם, דעיקר מעילה הוא על הנאה כדכתיב ישלם, ואפי׳ אם אכל כזית אם אין בהנאה שוה פרוטה אינו חייב על מעילה, לכן שפיר לוקין על הנאה מקרא דלא תוכל לאכול, ובזה מיושב גם מה שהקשה שם המל״מ דמנ״ל ללקות בשיעור פרוטה כיון דהאזהרה היא מלא תוכל לאכול, ולפ״ז י״ל דכיון דעיקר האיסור הוא מאת אשר חטא מן הקדש ישלם ותשלומין הוא בפרוטה לכן ילפינן דהאזהרה על הנאה היא ג״כ בפרוטה דשיעור כזית הוא דוקא בשיעור אכילה ולא בשיעור הנאה.
והנה אח״כ ראיתי בדברי המרכה״מ שכתב דהרמב״ם ג״כ סובר כרש״י שפי׳ בסנהדרין דף פ״ד דחכמים דאמרי באזהרה הוא ג״כ משום דילפינן חטא חטא מתרומה רק דממיתה נתמעט מדכתיב ומתו בו ולא במעילה, רק דהרמב״ם סובר דעיקר האזהרה ילפינן מלא תוכל לאכול, ולמלקות ילפינן מתרומה ובנה יסודו ע״פ דברי הרמב״ם בספר המצות מל״ת קל״ג שכתב שהזהיר כל זר מלאכול תרומה והביא מה דתנן זר שאכל תרומה במיתה, ומה שחולק רב וסובר דהוא במלקות וכתב ע״ז כי לדברי הכל לוקה כמו שבארנו שכל מחוייב מיתה בידי שמים על אחד מהלאוין לוקה כמו שבארנו בהקדמת זה המאמר, וכן כל מועל בקדשים במזיד לוקה בלא ספק, והביא זה מנדה דף מ״ו גבי מופלא הסמוך לאיש דלוקין על הקדישו, ובמל״ת קמ״ו כתב שהזהירנו מלאכול בשר העולה והוא אמרו לא תוכל לאכול בשעריך וכו׳, וזה הלאו אזהרה לכל מועל והעובר על לאו זה כלומר שאכל מבשר העולה, או שיהנה משאר קדשים שחייבין עליהם מעילה אם היה מזיד לוקה, ועל פי זה בנה המרכה״מ דעיקר האזהרה בהנאת מעילה נלמד מלא תוכל לאכול, אבל מה שלוקה על הנאה הוא משום שלמדין חטא חטא מתרומה, וכמו שכתב במל״ת קל״ג שסמך לדין מה שלוקין על תרומה דין מה שלוקין על הזיד במעילה.
אכן לדעתי קשה לומר בכונת הרמב״ם כדברי המכה״מ חדא דאם למדין חטא חטא מתרומה לדין מלקות בהנאת מעילה למה לא נלמוד גם על עיקר האזהרה, ולמה צריך ללמוד מדין אכילה דכתיב בלא תוכל לאכול כיון דמאיסור אכילה אין לוקין על הנאה ועוד שלא הזכיר הרמב״ם הך גז״ש לא בספר המצות במל״ת קמ״ו בדין מעילה, ולא בהלכותיו בפ״א מהל׳ מעילה שכתב רק הלמוד מלא תוכל לאכול, והוא תימה לומר דרק במל״ת על תרומה יכתוב מה שלוקין על מעילה ושיהי׳ כונתו בזה משום שלמדין מתרומה וגם שם לא כתב מפורש שלמדין מעילה מתרומה.
לכן נראה כיון שאין לנו ביאור בדברי הרמב״ם מה שכתב במל״ת דתרומה שלוקין על איסור מעילה דכונתו הוא למה שכתבתי, דהנה נראה שהרמב״ם הוצרך לחזק היסוד דלוקין על אכילת תרומה אפי׳ למתני׳ דאוכל תרומה במיתה, ומה שהוצרך לזה משמע משום דפשטיה דקראי דוכל זר לא יאכל קדש, וכן וכל זר לא יאכל בו שהביא הרמב״ם אפשר לפרשם על קדש, רק דמשום דנסמך לפרשת תרומה למדו חז״ל דהוא על תרומה וכמו שפירש״י בסנהדרין דף פ״ג ע״ב בד״ה לימא, לכן אף דעל מיתה בידי שמים תנן דחייב ומפרשינן קראי על תרומה, מ״מ על עונש מלקות הוצרך לחזק היסוד ע״פ דבריו בהקדמתו דהיכי דאיכא כרת או מיתה ע״כ דאיכא אזהרה וממילא חייב מלקות ולפי״מ שביאר שם ודאי אין חילוק בין כרת למיתה בידי שמים, ונתחזקו בזה דבריו של המגלת אסתר שמשום יסוד זה מחייבינן גם מלקות מהאזהרה שאינה מפורשת כיון שיש לנו יסוד על האיסור בשביל שחייבה התורה ע״ז עונש, ועכשיו מבואר שזהו מה שסמך לדין נהנה מן ההקדש שחייב מלקות שאזהרתו הוא מלא תוכל לאכול דלא כתיב אלא אכילה, ואיסור הנאה ילפינן מאיסור אכילה שאינו מפורש בתורה והוי כמו מדרכי הסברא וההיקש שכתב הרמב״ם שאין מזהירין בזה לחייב מלקות. דזהו דוקא היכי שאין האיסור מפורש בתורה, אבל כיון שהאיסור דמעילה מפורש בתורה לוקין גם על איסור הנאה וכמו שבארתי.
ולפי מה שנתבאר מיושב מה שהקשה המצאתי כתוב שהביא הכ״מ דבהל׳ סנהדרין כתב הנהנה מן ההקדש, והיה להרמב״ם לכתוב בהל׳ מעילה שני לאוין, אבל באמת אין לאו מיוחד על נהנה מן ההקדש, אלא הלאו דלא תוכל וממנו נלמד בין איסור אכילה בין איסור הנאה, ומה שכתב שם הנהנה מן ההקדש ולא כתב אוכל עולה זהו משום דסתם אוכל הוא נהנה ושם אינו עסוק אלא במנין הלאוין, וסמך על מה שביאר עיקר דינו של לאו דלא תוכל לאכול בפ״א מהל׳ מעילה, וכמו שביאר גם בסה״מ במל״ת קמ״ו שהבאנו דבריו דלא תוכל לאכול כולל בין איסור אכילה בין איסור הנאה ולוקין על שניהן, ומה שהקשה שם שילקו גם על כליל תהי׳ לא תאכל כבר כתבתי בהל׳ א׳ דכיון שזהו ממש אותו האיסור אין לוקין על שניהם וכמו שנתבאר.
וכן האוכל כזית מבשר חטאות הנשרפות לוקה שנאמר וכל חטאת אשר יובא מדמה אל אהל מועד לא תאכל באש תשרף עכ״ל. ועיין בלח״מ שהקשה מהסוגיא דזבחים דף פ״ב דנחלקו ר״ע ור״י הגלילי, דר״ע יליף מהאי קרא דדם חטאות החיצוניות שנכנס לפנים פסול, ור״י הגלילי סובר דהקרא קאי על חטאות הפנימיות לעבור בל״ת על אכילתן, ולדידי׳ פסולא של חטאות החיצוניות שדמם נכנס לפנים, ילפינן מקרא אחרינא הן לא הובא את דמה, וא״כ הרמב״ם שפסק כר״ע כמש״כ בפ״ב מה׳ פסוהמ״ק הי״ג וז״ל שדם חטאת שנכנס להיכל וכו׳ אסורה, שנאמר וכל חטאת אשר יובא מדמה וגו׳ עכ״ל, א״כ איך כתב דהך דרשא היא ללאו על חטאות הפנימיות.
ונ״ל דהנה עיין ברמב״ם פי״ט מה׳ סנהדרין במנין הלאוין שלוקין עליהן (ה״ד, לאו ע״א), שכתב וז״ל האוכל מבשר חטאות הנשרפות וכן מכל הטעון שריפה עכ״ל. וצ״ע מהו כל הטעון שריפה הנכללין בלאו זה, דהא מלקות על אכילת פסוהמ״ק הביא בלאו בפ״ע (שם לאו נ״ד), ותו דאיסורים שונים הם, דבפסוהמ״ק הוא איסורא של פסוהמ״ק [הנאסר מחמת פסולו], ואילו בשר חטאות הנשרפות איסורו נאמר על דבר שמצותו בשריפה, וחלות איסורו הוא ע״י זה שאינו נאכל אלא נשרף. וצ״ל דקאי על פרה אדומה. אלא דצ״ע אם פרה אדומה נכללת בלאו זה, כיון דנעשית בחוץ. והנה עיין במנחות דף מ״ו דאיכא מחלוקת בשתי הלחם הבאות בפ״ע, אם לאכילה אתיין או לשריפה, וא״כ למ״ד דמדאורייתא מצותן בשריפה, שפיר י״ל דשייכים ללאו זה. אכן עיין ברמב״ם פ״ח מה׳ תמידין ומוספין הט״ז שפסק דשריפתן הוא רק מדרבנן ומדאורייתא לאכילה אתיין, וא״כ צ״ע לפסק הרמב״ם, מהו שאר דברים הטעונים שריפה מלבד פרים ושעירים הנשרפים.
והנה מקור דברי הרמב״ם הוא מדברי התו״כ פ׳ צו על כתוב זה (צו פרשתא ג, פרק ח׳, ה״ז, ח׳) וז״ל ר״א אומר לא תאכל באש ישרף, כל שטעון שריפה בא הכתוב ליתן ל״ת על אכילתו ר״י הגלילי אומר כל הענין הזה אינו מדבר אלא בפרים הנשרפים ושעירים הנשרפים ליתן ל״ת על אכילתן ע״כ. והיינו דלר״י הגלילי הלאו קאי רק על חטאות הפנימיות, ואילו לר״א קאי על כל הדברים הטעונים שריפה, ונכללו בזה בין חטאות הפנימיות ובין שאר דברים, ופסק הרמב״ם כר״א. ועיין בסה״מ מצות ל״ת קל״ט שכתב וז״ל שהזהיר הכהנים מלאכול בשר חטאות הנעשות בפנים והוא אמרו יתעלה וכל חטאת אשר יובא מדמה אל הקודש, ומי שאכל מהם לוקה ולשון ספרי לא תאכל באש תשרף כל שהוא טעון שריפה הרי הוא בל״ת על אכילתו עכ״ל. הרי להדיא דמקור דברי הרמב״ם שכתב דכל הטעון שריפה נכלל בלאו זה, הוא מדברי התו״כ ומשום דפסק כר״א. אלא דצ״ע דהרי ר״א בעצמו סובר בזבחים דף פ״ג דלאו זה קאי על חטאות החיצוניות שנכנס דמם לפנים (עיין שם דיליף מהגזירה שוה דלכפר דלא בעינן כיפר) דאיסור אכילתן ושריפתן הוא רק מדין פסוהמ״ק, א״כ מה זה שייך לדברים הטעונים שריפה כמצותם. ולכאורה הי׳ נראה דלר״א כל פסוהמ״ק נכללים בלאו זה, אכן הרמב״ם כתב (פי״ח מה׳ פסוהמ״ק ה״ג) בפסוהמ״ק לאו בפ״ע מהא דכתיב לא תאכל כל תועבה, וגם פסק הך דר״א דהוא לאו אחר על דברים הטעונים שריפה, וצ״ע מה שייך הך איסורא לדם חטאת שנכנס לפנים.
וע״כ נראה מוכרח דשיטת הרמב״ם היא, דדם חטאת הנכנס לפנים, מה דהקרבן נשרף ואינו נאכל ואינו קרב, לא נאמר בזה דין פסול על הדם בלבד, וממילא דהקרבן אינו קרב ואינו נאכל מדין חסרון היתר זריקה ונשרף מדין נשפך הדם, אלא דדין חטאת הנכנס לפנים הפסול חל לכתחילה על כל הקרבן הדם והבשר ביחד, ואיסור אכילתו ושריפתו הוא דין בפ״ע מהקרא דלא תאכל באש תשרף. ועיין ברמב״ם פ״ב מה׳ פסוהמ״ק הי״ג שכתב וז״ל שדם חטאת שנכנס להיכל אפילו חטאת יחיד הנאכלת אסורה, שנאמר וכל חטאת אשר יובא מדמה וגו׳ עכ״ל, אשר דלשון הרמב״ם משמע דדינה אינו רק פסול דם לבד ואיסור אכילתו הוא מחסרון היתר זריקה, אלא דאיסור אכילתו הוא מעצם הפסול, והוא משום דהפסול חל על כל הקרבן הדם והבשר.
וע״כ נראה עוד דהרמב״ם סובר דבזה חטאת שנכנס דמה לפנים אינו משאר פסוהמ״ק, דבפסוהמ״ק איסור אכילתו ושריפתו דינים שונים הם, איסור אכילה הוא מהלאו דלא תאכל כל תועבה, ואילו שריפה היא הלכה ומצוה בפ״ע, משא״כ חטאת שנכנס דמה לפנים, איסור אכילתה ודין שריפתה הוא חד דינא, דאינה נאכלת משום דנשרפת, ונמצא דחלות איסור אכילה חלה ע״י דין שריפה, ובזה חד דינא הוא עם חטאות הפנימיות. ואף דבחטאות הנעשות בפנים דין שריפתן הוא מדין מצותן דלכתחילה הן באות לשריפה, ואילו בחטאת שנכנס דמה לפנים שריפתה הוא מדין פסול, אבל בזה חדא הם, דאיסור אכילתן הוא מחלות דין שריפתן. וזהו באמת המחלוקת של ר״י הגלילי ור״א, דלר״י הגלילי הלאו הוא רק על הני דשריפתן היא מדין מצותן, וע״כ לא שייך לדם חטאת שנכנס לפנים, ולר״א קאי גם על הני דשריפתן הוא מחלות פסולן, אם אך איסור אכילתן חד דינא הוא עם דין שריפתן, והרמב״ם פסק כר״א.
וע״כ נראה, דהא דכתב הרמב״ם בה׳ סנהדרין וכן כל הטעון שריפה, כוונתו על חטאת שנכנס דמה לפנים, ואף דנכלל בכלל פסולי המוקדשין, אכן זהו משום דלא גרע משאר פסוהמ״ק, אבל עצם הלאו של וכל חטאת אשר יובא מדמה לא תאכל באש תשרף, הוא דין בפ״ע שאיסור אכילתו ושריפתו חלות דינא חדא היא.
וא״כ לפי מה שנתבאר, הרי ניחא קושית הלח״מ שהקשה, כיון דהרמב״ם פסק דפסול כניסת פנים בדם חטאות הוא מהקרא דוכל חטאת אשר יובא, א״כ איך כתב הרמב״ם דהוא לאו על חטאות הפנימיות, דהא נמצא דאף דחטאת שנכנס דמה לפנים נכללת בלאו זה, מ״מ חטאות הפנימיות נאמרו ג״כ בזה, ועל שתיהן נאמר הלאו מחלות דין שריפה, וכאשר הבאנו כן מפורש מדברי ר״א והרמב״ם פסק כר״א, וניחא דברי הרמב״ם וכמש״כ.
אלא דלכאורה סתירה לדברינו שכתבנו, דבנכנס דמה לפנים חל הפסול על כל הקרבן, מהסוגיא דפסחים דף פ״ג, דמבואר שם דאם שריפתה בעי עיבור צורה או לא, תלוי במחלוקת ר״י בן ברוקה ורבנן, ולפי מה דקי״ל כרבנן, דרק פסול שבגופו תשרף מיד ובדם ובבעלים תעובר צורתו, גם פסול זה בעי עיבור צורה. הרי להדיא, דהפסול הוא רק על הדם, דאם הפסול חל על כל הקרבן, א״כ הוא פסולא שבגופו וישרף מיד.
אכן נראה, דדין עיבור צורה אינו תלוי בחלות הפסול, אם הוא בבשר או בדם, אלא בהפוסל של הקרבן, מהו הפוסל וע״י מה חל פסולו, אם ע״י הבשר עצמו או ע״י דם ובעלים. וראי׳ לזה, מהא דלחד מ״ד, גם פסול פיגול והיסח הדעת בעי עיבור צורה, כמבואר בפסחים דף ל״ד, אף דהתם בודאי הפסול חל על הקרבן גופא, אלא כיון דהפסול נעשה ע״י פסול מחשבה, או ע״י פסול היסח הדעת, לא מיקרי פסול שבגופו. ואפילו למאן דפליג, הוא משום דסובר דפיגול והיסח הדעת גם הפוסל הוא בעצם החפצא של הקרבן. אכן הרי גם בנשפך הדם גוף הקרבן פסול והוי חפצא של פסולי המוקדשין תיכף. וראי׳ לזה, דהרי הרמב״ם פסק בפ״ג מה׳ פסוהמ״ק (הי״ב), דאימורים שעלו קודם זריקת דמים לא ירדו, ואילו בנשפך הדם אם עלו ירדו (שם ה״ו), וכן הוא לחד דעה בתוס׳ זבחים דף פ״ג (ד״ה למעוטי קמצים), הרי להדיא דנשפך הדם לא הוי רק חסרון היכי תמצא של זריקה, אלא פסול בקרבן, ומ״מ בעי עיבור צורה. והיינו משום דהפוסל הוא ע״י הדם ולא בקרבן עצמו, וע״כ גם בחטאת שנכנס דמה לפנים, אע״ג דעצם הקרבן פסול, אבל כיון דהפוסל הוא ע״י הדם בכניסתו לפנים, שפיר הוי בכלל הדין מה דבדם ובבעלים בעי עיבור צורה, ושפיר נשארים דברינו שכתבנו דהפסול חל על כל הקרבן וכמש״נ.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחאבן האזלחדושי הגר״מ והגרי״דהכל
 
(ד) כל האוכל כזית מבשר הקדשים, אפילו קדשיםא קלים, קודם זריקת דמיםב, לוקה, שנאמר ״לא תוכל לאכול בשעריך מעשר דגנך וכו׳ג ונדבותיך״ (דברים י״ב:י״ז), כלומר לא תוכל לאכול נדבותיך בשעריך קודם שזורקין דמם בשערי המקום, מפי השמועה למדו שזו אזהרה לאכולד תודה או שלמים קודם זריקת דמים, והוא הדין לשאר הקדשים, בין קלים בין חמורין. ושישה דברים שבתודה, שהן החלב והבשר והסולת והשמן והיין והלחם, כולן מצטרפיןה לכזית:
Anyone who partakes of an olive-sized portion of the meat of any of the sacrifices - even sacrifices of a lesser degree of sanctity - before their blood is sprinkled [on the altar]⁠1 is liable for lashes,⁠2 as it is written: "You may not eat in your gates the tithe of your grain, your wine, and your oil... and [the sacrifices brought because of] your pledges.⁠" Implied is that you may not eat [the sacrifices brought because of] your pledges in your gates before their blood is sprinkled [on the altar] in God's gates.
According to the Oral Tradition,⁠3 it was taught that this is a warning against partaking of [the meat of] a thanksgiving-offering or a peace-offering before the sprinkling of its blood. This also applies to [the meat of] other sacrifices, whether sacrifices of the highest order of sanctity or those of a lesser degree.⁠4 The six components of the thanksgiving offering, the fat, the meat, the flour, the oil, the wine,⁠5 and the bread, may all be combined to comprise the olive-sized portion [for which one is liable].
1. As stated in Hilchot Meilah 2:1, after the blood is sprinkled on the altar, even one who is not permitted to partake of these sacrifices is not liable for meilah, misappropriating the sacred articles for one's personal use.
2. Sefer HaMitzvot (negative commandment 147) and Sefer HaChinuch (mitzvah 448) include this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. Significantly, in his listing of the mitzvot at the beginning of this set of halachot, the Rambam mentions this prohibition only with regard to sacrifices of a lesser degree of sanctity.
3. For this is not the simple meaning of the verse (Rav Yosef Corcus).
4. Makkot 17a explains the process of exegesis through which the prohibitions against partaking of the other sacrifices are derived.
5. I.e., the flour, the oil, the wine that comprise the accompanying offering that is brought together with the thanksgiving-offering.
א. כך ת1. א: קדשי.
ב. ד: דמם. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ד: תירושך ויצהרך. אך נוסח הפנים עדיף, שכן בכתוב יש המשך אחרי ׳ויצהרך׳.
ד. ת1: לאוכל. וכך ד (גם פ, ק). וכן בהלכה הבאה. כנ״ל הל׳ א׳ הערה 12.
ה. כך ת1. א: מצטרפות.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךאור שמחעודהכל
כׇּל הָאוֹכֵל כְּזַיִת מִבְּשַׂר הַקָּדָשִׁים אֲפִלּוּ קָדָשִׁים קַלִּים קֹדֶם זְרִיקַת דָּמָם לוֹקֶה. שֶׁנֶּאֱמַר (דברים י״ב:י״ז) לֹא תוּכַל לֶאֱכֹל בִּשְׁעָרֶיךָ מַעְשַׂר דְּגָנְךָ תִּירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ (דברים י״ב:י״ז) וְנִדְבֹתֶיךָ. כְּלוֹמַר לֹא תוּכַל לֶאֱכֹל נִדְבוֹתֶיךָ בִּשְׁעָרֶיךָ קֹדֶם שֶׁזּוֹרְקִין דָּמָן בְּשַׁעֲרֵי הַמָּקוֹם. מִפִּי הַשְּׁמוּעָה לָמְדוּ שֶׁזּוֹ אַזְהָרָה לְאוֹכֵל תּוֹדָה אוֹ שְׁלָמִים קֹדֶם זְרִיקַת דָּמִים. וְהוּא הַדִּין לִשְׁאָר קָדָשִׁים בֵּין קַלִּים בֵּין חֲמוּרִים. וְשִׁשָּׁה דְּבָרִים שֶׁבְּתוֹדָה שֶׁהֵם הַחֵלֶב וְהַבָּשָׂר וְהַסֹּלֶת וְהַשֶּׁמֶן וְהַיַּיִן וְהַלֶּחֶם כֻּלָּן מִצְטָרְפִין לִכְזַיִת:
כל האוכל כזית מבשר הקדשים אפילו קדשים קלים קודם זריקת דמים לוקה וכו׳ – בפ׳ אלו הן הלוקין (דף י״ז י״ח):
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ג]

כל האוכל כזית מבשר הקדשים כו׳. לא כתב רבינו דין שיירי המנחות אם אכל קודם קמיצה אם לוקה. ובסעיף שאחר זה בדין האוכל חוץ למקומו כתב או שיירי מנחות משמע שאין מלקות במנחות באוכל קודם קמיצה ומ״מ איסורא איכא אפילו קודם הקטרה וכמ״ש רבינו בפי״ג מהלכות אלו ומאימתי יותרו השיריים באכילה משיצית האור ברוב הקומץ וכן גבי קרבנות אע״ג דאוכל קודם זריקה אינו לוקה מ״מ איסורא איכא לאכלם קודם הקטרה וכדאמרינן בפרק תמיד נשחט (דף נ״ט) יכול יהיו הכהנים רשאים בחזה ושוק קודם הקטרת אימורין ת״ל כו׳. ונראה דה״ה בחטאות ואשמות וכן הבעלים אינם אוכלין בשר השלמים קודם הקטרה וכמ״ש רבינו בפי״ח מהלכות פסולי המוקדשין הלכה ז׳ והאימורין מתירים את הבשר לאדם. ומ״מ לא דמו הקטרת אימורין להקטרת הקומץ דבאימורין אף שאסור לאכול קודם הקטרה אם נאבדו האימורין הותר הבשר אבל במנחות אם נאבד הקומץ נאסר באכילה משום דהקטרת הקומץ עומד במקום זריקת דם ולפיכך אם חשב בהקטרת הקומץ מחשבת פגול נתפגל וכמ״ש רבינו בפי״ג מהל׳ פסולי המוקדשין הלכה ו׳ ואילו גבי קרבן אין מחשבה פוסלת לאחר זריקה וכמבואר שם. וכן נמי נפקא מינה להא דקי״ל דאין חייבין משום פגול עד שיקריבו כל מתיריו דקרבן כיון שנזרק הדם הוקבע לפיגול אבל במנחות לא הוקבעו לפיגול עד לאחר הקטרת הקומץ. ואע״ג דגבי קרבן נמי אסור לאכול קודם הקטרה מ״מ כיון שאם אבדו האימורין הותר הבשר משעת זריקת הדם קרינן ביה הוקבע לפיגול. ונראה דמשיצית האור ברוב האימורים הותר הבשר באכילה דומיא דשיירי מנחות וכן נראה מדברי התוס׳ בפרק הקומץ רבה (דף כ״ו) ד״ה קומץ דמדמינן להו להדדי יע״ש. שוב ראיתי לרבינו שכתב בספ״ד מה׳ מחוסרי כפרה שהאוכל מלוג השמן קודם שיתן מתן שבע ומתן בהונות לוקה כאוכל קדשים קודם זריקה וכ״כ התוס׳ בפי״ג דזבחים (דף ק״י) ד״ה קומץ יע״ש:
כתב רשב״ם ז״ל בפרק יש נוחלין (דף ק״כ) אההיא דאמרי׳ ביש שאלה בהקדש שאם שחט קדשים בחוץ ונתחייב כרת ואח״כ הלך אצל חכם להתיר לו הקדשו ומצא לו פתח של חרטה ועקר את ההקדש מעיקרו ועבדיה כהקדש טעות איגלאי מלתא למפרע דלא הוה הקדש מעולם ופטור מכרת ע״כ. ואני מסתפק בשוחט בפנים ואכל קודם זריקה דלוקה אי מהני ליה שאלה לפוטרו ממלקות דדלמא דוקא שוחט בחוץ דהיא שחיטה שאינה ראויה מהני ליה שאלה אבל בשוחט בפנים לא. וראיתי להתוס׳ בפ״ג דכריתות (דף י״ג) ד״ה ארבע שכתבו השתא שנשחטו ונזרקו דמן כהלכתן ליתיה בשאלה. ומפשט דבריהם נראה דדוקא היכא דנשחט ונזרק דמם כהלכה לא מהני שאלה אבל קודם זריקה מהני שאלה. ועיין בתוס׳ פ״ק דסוטה (דף ו׳) ד״ה כי שהקשו למה אינו נשאל עליה ותצא לחולין. ועיין בפ״ז דנדרים (דף ס״ד) דאמרינן בתרומה ביד כהן דלא מצי מתשיל עליה ואפשר דכל שהביאו לכהן וכ״ש אם נתקדש בכלי דחשיב כתרומה ביד כהן ולא מצי מתשיל עליה ועיין היטב במ״ש הרא״ש שם בשם ה״ר אלעזר ממיץ ועיין בחוות יאיר ס״ס ק״ל (א״ה עיין בס׳ מוצל מאש סי׳ י״ט):
במשל״מ. וכש״כ אם נתקדש בכלי לא מהני שאלה כו׳.
נ״ב כן משמע מהך סוגיא דמנחות (דף ק״א) דפיגול אינו מטמא טו״א יעו״ש דלא מזכיר כלל דיהי׳ ראוי לאכילה ע״י שאלה ודוק:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךאור שמחהכל
 
(ה) כל האוכל כזית מבשר קדשי קדשים חוץ לעזרה לוקה, שנאמר ״לא תוכל לאכול בשעריך מעשר דגנך וכו׳ בקרך וצאנך״ (דברים י״ב:י״ז), מפי השמועה למדו שזו אזהרה לאכול מבשר החטאותא ואשמות חוץ לעזרה. והוא הדין לאוכל קדשים קלים חוץ לירושלים שהוא לוקה, שחומת ירושלים לקדשים קלים כחומת העזרה לקדשי קדשים. ואחד בשר חטאת ואשם או שירי מנחות:
Anyone who partakes of an olive-sized portion of the meat of any of the [sacrifices of] the most sacred order that was taken outside of the walls of the Temple Courtyard, and meat from [sacrifices of] a lesser degree of sanctity that was taken outside Jerusalem, is liable for lashes,⁠1 as [implied by] the verse: "You may not eat in your gates the tithe of your grain, your wine, your oil, and the firstborn of your cattle and your sheep....⁠" According to the Oral Tradition, it was taught that this is a warning against partaking of [the meat of] a sin-offering or a guilt-offering outside the Temple Courtyard. Similarly, one who partakes of [the meat of] the sacrifices of lesser sanctity outside Jerusalem is liable for lashes. For with regard to sacrifices of a lesser degree of sanctity, the walls of Jerusalem are comparable to the walls of the Temple Courtyard with regard to sacrifices of the most sacred order. [Included equally are] the meat of the sin-offerings and the guilt-offerings and what remains of the meal-offerings.⁠2
1. Sefer HaMitzvot (negative commandment 145) and the Sefer HaChinuch (mitzvah 446) include this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. Significantly, in Sefer HaMitzvot and in his listing of the mitzvot at the beginning of this set of halachot, the Rambam mentions this prohibition only with regard to sacrifices of the highest degree of sanctity although he does state that one who partakes of other sacrifices outside of Jerusalem is liable for lashes. When listing the prohibitions for which lashes are given in Hilchot Sanhedrin 19:4, the Rambam lists these two activities separately.
2. After the handful was taken to be offered on the altar. All of these are considered as sacrifices of the most sacred order.
א. ת1: חטאות. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהעודהכל
כׇּל הָאוֹכֵל כְּזַיִת מִבְּשַׂר קָדְשֵׁי קָדָשִׁים חוּץ לָעֲזָרָה לוֹקֶה שֶׁנֶּאֱמַר (דברים י״ב:י״ז) לֹא תוּכַל לֶאֱכֹל בִּשְׁעָרֶיךָ מַעְשַׂר דְּגָנְךָ תִּירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ וּבְכֹרֹת בְּקָרְךָ וְצֹאנֶךָ. מִפִּי הַשְּׁמוּעָה לָמְדוּ שֶׁזּוֹ אַזְהָרָה לְאוֹכֵל מִבְּשַׂר חַטָּאוֹת וַאֲשָׁמוֹת חוּץ לָעֲזָרָה. וְהוּא הַדִּין לְאוֹכֵל קָדָשִׁים קַלִּים חוּץ לִירוּשָׁלַיִם שֶׁהוּא לוֹקֶה. שֶׁחוֹמַת יְרוּשָׁלַיִם לְקָדָשִׁים קַלִּים כְּחוֹמַת הָעֲזָרָה לְקָדְשֵׁי קָדָשִׁים. וְאֶחָד בְּשַׂר חַטָּאת וְאָשָׁם אוֹ שְׁיָרֵי מְנָחוֹת:
ומ״ש: וה״ה לאוכל קדשים קלים חוץ לירושלים שהוא לוקה וכו׳ – שם.
ומ״ש: ואחד בשר חטאת ואשם או שירי מנחות:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנההכל
 
(ו) בשר קדשי קדשים שיצא חוץ לחומת העזרה, ובשר קדשים קלים שיצא חוץ לחומת ירושלים, נפסל, ונאסר לעולם, ואף על פי שחזר למקומו אסור לאכלו, והאוכל ממנו כזית לוקה, שנאמר ״ובשר בשדה טריפה לא תאכלו״ (שמות כ״ב:ל׳), כיון שיצא בשר חוץ למחיצתו נעשה כטריפה, כמו שביארנו בהלכות מאכלות אסורות.
Meat from [sacrifices of] the most sacred order that was taken outside of the walls of the Temple Courtyard, and meat from [sacrifices of] a lesser degree of sanctity that was taken outside Jerusalem, is disqualified and is forbidden forever. Even if it is taken back to its place, it is forbidden to partake of it. One who eats an olive-sized portion of it1 is liable for lashes, as [implied by Exodus 22:30]: "Meat in a field [from an animal that is] treifah, you shall not eat.⁠" Once meat has left its designated place, it is considered as treifah, as we explained in Hilchot Ma'achalot Assurot.⁠2
1. Whether it was returned to its place or not.
2. Hilchot Ma'achalot Assurot 5:9. As the commentaries explain there, the term "field" is referring to a place which is not the natural place for the meat to be found. Being there causes it to be considered treifah, unfit to be eaten. Similarly, the fact that this meat is taken outside its natural place causes it to become forbidden.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחעודהכל
בְּשַׂר קָדְשֵׁי קָדָשִׁים שֶׁיָּצָא חוּץ לְחוֹמַת הָעֲזָרָה וּבְשַׂר קָדָשִׁים קַלִּים שֶׁיָּצָא חוּץ לְחוֹמַת יְרוּשָׁלַיִם נִפְסַל וְנֶאֱסַר לְעוֹלָם. וְאַף עַל פִּי שֶׁחָזַר לִמְקוֹמוֹ אָסוּר לְאָכְלוֹ וְהָאוֹכֵל מִמֶּנּוּ כְּזַיִת לוֹקֶה. שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״ב:ל׳) וּבָשָׂר בַּשָּׂדֶה טְרֵפָה לֹא תֹאכֵלוּ. כֵּיוָן שֶׁיָּצָא בָּשָׂר חוּץ לִמְחִיצָתוֹ נַעֲשָׂה כִּטְרֵפָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ בְּהִלְכוֹת מַאֲכָלוֹת אֲסוּרוֹת:
בשר קדשי הקדשים שיצא חוץ לחומת העזרה וכו׳ – בריש פרק בהמה המקשה (חולין דף ס״ח:):
והאוכל ממנה כזית לוקה. עיין במ״ש התוספות פ״ג דיומא (דף ל״ו) ד״ה לאו ובפ״ג דמכות (דף ק״י) ד״ה ולילקי:
בשר קדשי קדשים וכו׳ שנאמר ובשר בשדה טריפה וכו׳. דין זה כבר ביארו לעיל מיניה ולא הוסיף כאן אלא
דאע״פ שחזר למקומו וכו׳ ולעולם דלקי תרתי משום ובשר בשדה וכו׳ ומשום לא תוכל לאכול בשעריך ויש לתמוה על הרב לח״מ ז״ל בזה וכמ״ש הל׳ א׳:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחהכל
 
(ז) נכנס בשר קדשים קלים להיכל, הרי זה כשר:
If meat from [sacrifices of] a lesser degree of sanctity was taken into the Temple Building, it is acceptable.⁠1
1. Since, as stated in Chapter 10, Halachah 3, after the fact, sacrifices of the most sacred order may be eaten in the Temple Building, taking sacrificial meat there is not considered as taking it outside its designated place. The Radbaz questions whether it is acceptable to eat meat from sacrifices of lesser sanctity in the Temple Building.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאור שמחעודהכל
נִכְנַס בְּשַׂר קָדָשִׁים קַלִּים לַהֵיכָל הֲרֵי זֶה כָּשֵׁר:
נכנס בשר קדשים קלים להיכל הרי זה כשר – בסוף פרק התערובת (זבחים פ״ב:):
נכנס בשר קדשים קלים להיכל [ה״ז] כשר.
נ״ב דאילו קדשי קדשים וחטאת מותר לאוכלן בהיכל כדיליף מקרא לעיל פ״י כש״כ דלא מיפסלו אם נכנסו להיכל ודוק:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאור שמחהכל
 
(ח) זר שאכל כזית מבשר קדשי קדשים בעזרה אחר זריקת דמים, לוקה, שנאמר ״ואכלו אותם אשר כופר בהם למלא את ידם לקדש אותם, וזר לא יאכל כי קודש הם״ (שמות כ״ט:ל״ג), במקום שהכהן אוכל, ובעת שראוי לאכול, אם אכלו שם הזר, לוקה. אבל אם אכל הזר בשר קדשי קדשים בחוץ, לוקה משום אוכלןא בחוץ, לא משום זר שאכל קודש, שהרי אינן ראויין שם לכהנים. וכן אם אכלן בעזרה קודם זריקה, לוקה משום אוכל קודם זריקה בלבד, לא משום זרות:
A non-priest who ate an olive-sized portion of meat from sacrifices of the most sacred order1 in the Temple Courtyard after their blood was sprinkled [on the altar] is liable for lashes,⁠2 as [Exodus 29:33] states: "And they shall partake of [the sacrifices] which bring them atonement... and a non-priest shall not partake of them.⁠" [The association teaches3 that when sacrificial meat] was eaten by a non-priest in a place where a priest partakes of it and at a time when it is fit to be eaten, he is liable for lashes. If, however, a non-priest ate an olive-sized portion of meat from sacrifices of the most sacred order outside [the Temple Courtyard], he is liable for lashes for partaking of the sacrificial meat outside [the Temple Courtyard]⁠4 and not because [of the prohibition against] a non-priest partaking of sacrificial foods,⁠5 for they are not fit to be eaten by priests there. Similarly, if [a non-priest] partook of [such meat] in the Temple Courtyard before [the blood] was sprinkled [on the altar], he is liable for lashes only for partaking [of the meat] before the sprinkling of the blood, not because of [partaking of it] as a non-priest.
1. The Radbaz emphasizes that this applies only to meat from a sin-offering or a guilt-offering. If, however, a non-priest partakes of meat from a burnt-offering, he is liable only for the prohibition against partaking of the meat of a burnt-offering (see Halachah 1) and not because of the prohibition against a non-priest partaking of sacrificial meat.
2. Sefer HaMitzvot (negative commandment 148) includes this prohibition as one of the 613 mitzvot of the Torah. The Sefer HaChinuch, however, does not include it.
3. I.e., as Makkot 18b states, the prohibition against a non-priest partaking of this sacrificial meat applies only in an instance where atonement would be granted were a priest to partake of the meat there.
4. As stated in Halachah 5.
5. The Radbaz explains that there is a practical as well as a theoretical difference resulting from this concept, for if the non-priest was given a warning for partaking of the meat because he was a non-priest and not because he was partaking of it outside the Temple Courtyard, he is not liable.
א. ד: אוכל. אך הנו״ן מדגישה שמדובר על אכילת קדשים בחוץ.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאור שמחעודהכל
זָר שֶׁאָכַל כְּזַיִת מִבְּשַׂר קָדְשֵׁי קָדָשִׁים בָּעֲזָרָה אַחַר זְרִיקַת דָּמִים לוֹקֶה. שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״ט:ל״ג) וְאָכְלוּ אֹתָם אֲשֶׁר כֻּפַּר בָּהֶם וְגוֹ׳ (שמות כ״ט:ל״ג) וְזָר לֹא יֹאכַל וְגוֹ׳. בְּמָקוֹם שֶׁהַכֹּהֵן אוֹכֵל וּבְעֵת שֶׁרָאוּי לֶאֱכֹל אִם אֲכָלוֹ שָׁם הַזָּר לוֹקֶה. אֲבָל אִם אָכַל הַזָּר בְּשַׂר קָדְשֵׁי קָדָשִׁים בַּחוּץ לוֹקֶה מִשּׁוּם אוֹכֵל בַּחוּץ לֹא מִשּׁוּם זָר שֶׁאָכַל קֹדֶשׁ. שֶׁהֲרֵי אֵינָם רְאוּיִין שָׁם לַכֹּהֲנִים. וְכֵן אִם אֲכָלָן בָּעֲזָרָה קֹדֶם זְרִיקָה לוֹקֶה מִשּׁוּם אוֹכֵל קֹדֶם זְרִיקָה בִּלְבַד לֹא מִשּׁוּם זָרוּת:
זר שאכל כזית מבשר קדשי קדשים בעזרה וכו׳ – בפרק אלו הן הלוקין (מכות דף י״ח:) אמר רב גידל אמר רב זר שאכל מחטאת ואשם לפני זריקה פטור מ״ט [דאמר קרא] ואכלו אותם אשר כופר בהם וכו׳ כל היכא דקרינן ביה ואכלו אותם אשר כופר בהם קרינן ביה וכל זר לא יאכל קדש וכל היכא דלא קרינן ביה ואכלו אותם אשר כופר בהם לא קרינן ביה וכל זר לא יאכל קדש.
ומה שכתב: אבל אם אכל הזר בשר קדשי קדשים בחוץ לוקה משום אוכל בחוץ לא משום זר שאכל קדש וכו׳ וכן אם אכלן בעזרה וכו׳ – כל זה בכלל מימרא דרב גידל:
בכס״מ. ומ״ש אבל אם אכל הזר בשר כו׳, נ״ב זה מפורש שם ע״א עיי״ש:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאור שמחהכל
 
(ט) זר שאכל כזית מחטאת העוף, לוקה שתים, אחת משום זר שאכל את הקודש, ואחת משום אוכל נבילה, שכל מלוקהא נבילה היא, וכשהותרה, לכהנים הותרה, לא לזרים, והרי הן שני איסורין הבאין כאחד, כמו שביארנו:
A non-priest who ate an olive-sized portion of meat from a sin-offering from fowl is liable for two sets of lashes: one because he is non-priest partaking of sacred meat1 and one because he is partaking of a neveilah.⁠2 For every [fowl killed by] melikah3 is a neveilah.⁠4 When license was granted to partake of it, it was granted to priests, but not to non-priests. These two prohibitions are considered as two prohibitions that take effect at the same time,⁠5 as we explained.⁠6
1. This law also applies only when the meat of the fowl was eaten in a time and a place when the fowl would have been permitted to be eaten by the priests (Radbaz).
2. An animal that died without proper ritual slaughter.
3. Snipping off its head, as stated in Chapter 6, Halachah 21.
4. For this is not an acceptable process of ritual slaughter.
5. At the time the fowl's head was snipped off, it becomes both forbidden to non-priests and a neveilah.
6. Hilchot Issurei Bi'ah 17:8 states:
There is a major general principle that applies with regard to all of the Torah's prohibitions. One prohibition does not take effect when another prohibition is in effect unless:
a) both of the prohibitions take effect at the same time;
b) the latter prohibition forbids additional entities besides [the entity that was originally] prohibited;
c) the scope of the [latter] prohibition encompasses other entities together with [the entity that was originally] prohibited.
א. ת1: מליקה. וכך ד (גם פ). אך ׳מלוקה׳ הוא תואר החטאת שנמלקה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלעודהכל
זָר שֶׁאָכַל כְּזַיִת מֵחַטַּאת הָעוֹף לוֹקֶה שְׁתַּיִם. אַחַת מִשּׁוּם זָר שֶׁאָכַל אֶת הַקֹּדֶשׁ. וְאַחַת מִשּׁוּם אוֹכֵל נְבֵלָה. שֶׁכׇּל מְלִיקָה נְבֵלָה הִיא וּכְשֶׁהֻתְּרָה לַכֹּהֲנִים הֻתְּרָה לֹא לְזָרִים. וַהֲרֵי הֵן שְׁנֵי אִסּוּרִין הַבָּאִין כְּאֶחָד כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
זר שאכל כזית מחטאת העוף לוקה שתים וכו׳ – בסוף פרק ארבעה אחין (יבמות דף ל״ג) ופירש רש״י כולל לא משכחת לה דהא בשעת מליקה חיילי תרוייהו דכל זמן שלא נמלקה היה עליה איסור מעילה ולא זה הוא איסור זרות [האמור] בקרבן שניתר לאכילת כהנים וכשנמלקה ונראית לכהנים פקע מינה איסור אזהרת מעילה וחייל עליה איסור זרות דזר לא יאכל ואיסור מליקה באיסור בת אחת:
זר שאכל כזית מחטאת העוף לוקה שתים, אחת משום זר שאכל את הקודש ואחת משום אוכל נבלה שכל מליקה נבלה היא, וכשהותרה לכהנים הותרה לא לזרים והרי הן שני איסורים הבאים כאחד כמו שבארנו.
והרי הן שני איסורים הבאים כאחד, הכ״מ הביא פירש״י ביבמות דף ל״ג שכתב דבשעת מליקה חיילי תרווייהו דכל זמן שלא נמלקה היה עליה איסור מעילה וכשנמלקה ונראית לכהנים פקע מינה אזהרת מעילה וחייל עליה איסור זרות דזר לא יאכל ואיסור מליקה באיסור בת אחת עכ״ל, והנה לא כתב הכ״מ שהתוס׳ שם הקשו על פירש״י דהא במליקה לחוד לא יצתה מידי מעילה עד שהוזה דמה, ותירצו דגם איסור נבלה לא חייל על איסור מעילה, וכשהוזה דמה באו איסור נבלה ואיסור זרות בבת אחת, עוד תירצו התוס׳ דר״ש לטעמיה דאית ליה איסור זרות לפני זריקה דאמר במכות דף י״ז דזר שאכל עולה לפני זריקה לוקה חמש, ולא משום זרות דכתיב גבי ואכלו אותם אשר כופר בהם דמשום ההוא לא לקי אפי׳ לר״ש כדאיתא התם אלא מההוא קרא דלא תוכל לאכול בשעריך.
והנה בדעת הרמב״ם לא נוכל לומר כתי׳ ב׳ בתוס׳ דאף שהרמב״ם פסק בפרק זה כל הברייתא דר״ש, אבל הא דזר לוקה באוכל לפני זריקה לא הזכיר, ומה שכתבו התוס׳ דר״ש אמר שם דלוקה חמש כונתם למה דאמר הגמ׳ שם רבא דזר שאכל עולה לפני זריקה לר״ש לוקה חמש, ור״ש למד זה בברייתא בחטאת ואשם בק״ו מבכור שלמד שם ר״ש כן מהך קרא, ובפ״א מהל׳ בכורות הל׳ ט״ז כתב כן הרמב״ם דזר שאכל כזית מבכור בין לפני זריקה בין לאחר זריקה חייב מהך קרא דלא תוכל לאכול בשעריך אבל כאן בחטאת ואשם לא כתב זה הרמב״ם משום דסובר דמה דלמד ר״ש בק״ו אין לוקין ע״ז דאין מזהירין מן הדין, ושם בגמ׳ אמר מעיקרא במה דפריך וכי מזהירין מן הדין דהא דאמר רבא לוקה חמש היינו חמש איסורין, ופריך ע״ז והא אנן תנן אלו הן הלוקין ומסיק אלא קרא יתירא הוא וסובר הרמב״ם כמש״כ התוס׳ שם דזה רק לענין האיסורין שלמד ר״ש בברייתא בפירוש, אבל מה שהוכיח שם דאם לזה הלא למדנו בק״ו על זה אין לוקין ומ״מ אינו רוצה ר״ש לדרוש ע״ז הפסוק כיון דעיקר האיסור למדנו בק״ו וכמש״כ שם התוס׳ ובמה דאמר ר״ש בברייתא על אוכל תודה ושלמים חוץ לחומה דהוא ק״ו ממעשר כתב הרמב״ם בהל׳ ה׳ על דין דאוכל קדשי קדשים חוץ לעזרה לוקה, דה״ה לאוכל קדשים קלים חוץ לירושלים שהוא לוקה, שחומת ירושלים לקדשים קלים כחומת העזרה לקדשי קדשים, ולא כתב מדין ק״ו והיינו משום דאין מזהירין מן הדין, וא״כ לא נוכל לומר לשיטת הרמב״ם כתי׳ ב׳ בתוס׳ דלוקה משום איסור זר מלא תוכל לאכול בשעריך, וע״כ כתי׳ א׳ דמה דהוי איסור בת אחת הוא משום דגם איסור נבילה אינו חל משעת מליקה קודם הזאה כיון דאיכא איסור מעילה, ולאחר הזאה חל איסור נבילה ואיסור זר בבת אחת.
ובזה אפשר לבאר דברי הרמב״ם במה שכתב והרי הן שני איסורים הבאין כאחד כמו שבארנו ולא ביאר הכ״מ באיזה מקום ביאר זה, ואם כונתו רק ליסוד זה דבאיסור בת אחת חלין שניהם זה נמצא בכמה מקומות, ובפ׳ י״ז מהל׳ איסו״ב הל׳ ח׳ כתב דאיסור חל על איסור אם היו ב׳ האיסורין באין כאחת, ובפ״ה מהל׳ מאכלות אסורות הל׳ ה׳ כתב הך דינא ולא כתב כמו שביארנו, וכן בפ״ט מהל׳ ביאת מקדש הל׳ י״א כתב כן ולמה הוצרך כאן לכתוב כמו שביארנו, ועוד דעיקר לשונו שכתב כמו שביארנו על והרי הן שני איסורים הבאים כאחד משמע שביאר יסוד זה שהם שני איסורים הבאים כאחד וזה אינו מבואר באיזה מקום כתב כן.
ונראה עפ״י מה שכתבו בתוס׳ בשבועות דף כ״ד במה דתניא ר׳ שמעון אומר האוכל נבילה ביוה״כ פטור ופירש״י דאיירי אפילו בנתנבלה ביוהכ״פ, והקשו דלמ״ד לאו לאיברים עומדת חל איסור יוהכ״פ מחיים ואפי׳ למ״ד לאיברים עומדת כי מתה פקע איסור אבר מן החי וחלו איסור נבלה ואיסור יוהכ״פ בב״א, ותירצו דאיסור יוהכ״פ אינו חל משום דאיכא איסור עשה דשאינה זבוחה, והקשה הריצב״א ע״ז והוכיח דוזבחת אינו איסור חדש דבלא״ה אסורה וקיימא מחיים באיסור אבמ״ה ולאחר מיתה באיסור נבלה אלא בא להתיר את האסור ופירש דבשחיטה שרי ולא בנחירה אלא כדקיימא קיימא כמו תזבח ולא גיזה דלית ביה עשה אלא קאי באיסור לאו הראשון, לכן סובר הריצב״א דמיירי דוקא בנתנבלה מערב יוה״כ עכ״ד התוס׳, וצריך לבאר מה שדימה הריצב״א הא דוזבחת להא דתזבח ולא גיזה דהתם הא כתבו דליכא איסור חדש בגיזה אלא נשאר האיסור הקודם על גיזה וחלב קודם שנפסלו דלא התירה אותם התורה אלא על זביחה ואכילה ומשו״ה הגוזז בפסוה״מ לוקה, אבל הכא הא לא אמרינן דכשמתו נשארו באיסור קמא של אבמ״ה דהא סובר הריצב״א דגם למ״ד לאברים עומדת כשמתה פקע איסור אבמ״ה וחייל איסור נבלה ויוהכ״פ בב״א, וצ״ל דהריצב״א מדמה וזבחת לתזבח ולא גיזה רק לזה דכמו דאין תזבח ולא גיזה לאו הבא מכלל עשה ה״נ וזבחת דהוא רק היתר באופן של זביחה ולא בנחירה אלא כדקיימא קיימא, והיינו דאין מציאות היתר בלא זביחה משום דכשמתה אסורה משום לאו דנבלה וכיון דעכ״פ הלאו דנבלה הוא לאו מיוחד ולא לאו דאבמ״ה לכן שפיר חייל כשמתה איסור נבלה ויוהכ״פ בב״א.
ונראה דלפי תי׳ א׳ בתוס׳ דכשנמלקה אינו חל איסור נבלה על איסור מעילה עד ההזאה שנפקע איסור מעילה יש לחלק בין למ״ד לאיברים עומדת ובין למ״ד לאו לאברים עומדת דלמ״ד לאברים עומדת כיון שכתבו התוס׳ דוזבחת מגלה דלא הותר איסור אבמה״ח אלא בזביחה א״כ כשמתה קמה איסור נבלה במקום האיסור אבמ״ה ולכן לא מסתבר לומר דכשנמלקה לא חלה איסור נבלה על איסור מעילה דכיון דאיסור אבמ״ה חל קודם שהקדישה אלא דמ״מ חל איסור מעילה על אבמ״ה כיון דמעילה הוא מוסיף לאסור בהנאה, אבל עכ״פ כשמתה לא נוכל לומר דאינו חל איסור נבלה כיון דאיסור נבלה בא במקום איסור אבמ״ה דזה מגלה קרא דוזבחת ודוקא למ״ד לאו לאברים עומדת דעד שמתה אף דדין אבמ״ה איכא אבל לא חל האיסור על הבהמה ורק כשחתכו או יפול ממנה אבר אז נאסר, א״כ כשמתה ואיכא עלה איסור מעילה שפיר נימא דלא חל איסור נבלה דאף דאיסור נבלה במקום איסור אבמ״ה, אבל הא אכתי לא חל איסור אבמ״ה ואם היה צריך לחול אחר שהוקדשה איסור אבמ״ה היינו ג״כ אומרים דאינו חל על איסור מעילה, ומבואר לפי״ז דזה שאנו אומרים כאן דחל איסור נבילה ואיסור זרות בב״א אחר ההזאה משום דמקודם ההזאה גם איסור נבילה אינו חל הוא דוקא לפי״מ דקיי״ל דלאו לאברים עומדת.
ולפי״ז מה דאמר רבא בחולין דף ל״ז ובכמה מקומות דמה דכתיב וחלב נבלה וחלב טרפה יעשה לכל מלאכה ואכול לא תאכלוהו אף דכבר כתיב איסור חלב, דהוא לגלות דאיסור נבלה וטרפה חל על איסור חלב צ״ל דרבא קאי להלכה דקיי״ל דבהמה בחייה לאו לאברים עומדת, ולמ״ד לאברים עומדת נאמר דקרא דאכול לא תאכלוהו גלי רק אאיסור טרפה, איברא דבחולין דף ק״ג מייתי הגמ׳ הא דרבא לחד אוקימתא למ״ד לאברים עומדת, אלא דשם קאי הגמ׳ לדין אם טרפה חל על אבמ״ה, ושפיר מייתי מהא דרבא דגם למ״ד לאיברים עומדת גלי קרא בטריפה וכנ״ל.
ועכשיו נוכל לבאר דברי הרמב״ם שכתב והרי הן שני איסורים הבאים כאחד כמו שביארנו, והוא דכיון דא״א שיהיו שני האיסורים דנבלה ודזרות באים כאחד אא״כ לא חל איסור אבמ״ה מחיים, וזה כתב בפ״ה מהל׳ מאכלות אסורות הל׳ ה׳ תלש אבמ״ה ונטרפה בנטילתו חייב שתים משום אבר מן החי ומשום טרפה שהרי ב׳ האיסורין באין כאחת וזהו משום דלאו לאברים עומדת ולא חל איסור אבמ״ה עד שתלש האבר, וכדאיתא כן בחולין דף ק״ג, א״כ שפיר כתב כמו שבארנו דמשום זה גם כאן חל איסור נבלה ואיסור זרות כאחת משום דאיסור אבמ״ה לא חל מחיים, ואף שהוא קצת רחוק להכניס כונה זו בדברי הרמב״ם, מ״מ כיון דזה ודאי דאין כונתו על עיקר דין שחלים שני איסורים בב״א שהיה לו לכתוב וחלים כמו שבארנו, ומכיון שכתב כמו שבארנו על והרי הן שני איסורין הבאין כאחד מוכח דבא לומר שהשני איסורים באים כאחד כמו שבארנו, ולכן כל זמן שלא מצינו דרך יותר קרוב ארווחנא דעכ״פ מצינו בדבריו שיש לתלות עיקר היסוד שהשני איסורים באים כאן כאחד.
והנה צריך ביאור לתי׳ ב׳ בתוס׳ ביבמות דלעולם דחל איסור נבלה ואיסור זרות משעת מליקה, ורק דאין הכונה לאיסור זרות מקרא דוכל זר לא יאכל קדש דזה אינו אלא לאחר זריקה אלא לאיסור זרות דלמד ר״ש במכות מקרא דלא תוכל לאכול בשעריך, וקשה דלמה באמת חלו האיסורין דנבלה וזרות קודם זריקה על איסור מעילה, אלא דיש לעיין דלמה אינו חל איסור נבלה על איסור מעילה, דהא מעילה שיעורו בפרוטה ואיסור אכילה דנבלה שיעורו בכזית, וא״כ הא הוי איסור נבלה מוסיף על איסור מעילה דאם לא יהי׳ בכזית שיעור פרוטה פטור משום מעילה וחייב משום נבלה.
איברא דלכאורה משמע דהחילוק בשיעורים אינו גורם חלות איסור על איסור דהא חצי זית נבלה וחצי זית טמאה אין מצטרפין כדאיתא במעילה דף ט״ז וברמב״ם פ״ד מהל׳ מא״ס הל׳ י״ז ומבואר שם דמה דנבלה אינו חל על טמאה הוא משום דאין אחע״א, אך באמת אינו דומה דשם אנו באין לצרף כזית משני איסורים שוים שכל אחד שיעורו בכזית, ובזה אנו אומרים דכיון דאין אחע״א אין על כל אחד אלא איסור שלו, אף דעכשיו יש נ״מ בזה שהיינו מצרפין אותם, אבל כאן אנו דנין באיסורים שאינם שוים בשיעורם כמו פחות משו״פ שאין עליו לאו גמור, וכבר כתבו התוס׳ בשבועות דף כ״ג דעל איסור חצי שיעור חל איסור אחר, ואף שכתבו זה לגבי מושבע ועומד אבל מוכח מדבריהם דכן הוא גם לענין אין אחע״א, אח״כ ראיתי שהשעה״מ בהל׳ איסו״ב פי״ב הל׳ ח׳ בד״ה תו ק״ל, סובר בפשיטות דבכה״ג דאיסור הב׳ חיובו בשיעור פחות מאיסור הא׳ צריך לחול, ומקשה בזה על הריטב״א שכתב דנבלה אינה חלה על יוהכ״פ, איברא דמד׳ הריטב״א מוכח להיפוך.
עכ״פ לפי סברת השעה״מ נוכל לבאר מה דקשה לפי התי׳ הב׳ שכתבו שחלים שני האיסורים משעת מליקה ויהיו רש״י והרמב״ם לשיטתם במה דרש״י מפרש דלאחר מליקה חלו שני האיסורים וכתי׳ ב׳ בתוס׳, ובמה דסובר הרמב״ם דהוא לאחר הזאה וכתי׳ א׳ בתוס׳, דכבר כתבנו בהל׳ ג׳ דשיטת רש״י הוא דאזהרה דמעילה ילפינן מגז״ש דחטא חטא מתרומה, ושיטת הרמב״ם הוא דילפינן מלא תוכל לאכול בשעריך, וא״כ לשיטת הרמב״ם אין להקשות אמאי אינו חל איסור נבלה על איסור מעילה, דהא מעילה בפרוטה ונבלה בכזית כיון דאזהרה דמעילה הוא ג״כ מלא תוכל לאכול והוה ג״כ בכזית אם אכל, רק דאיסור הנאה דמעילה הוא בפרוטה, אבל לשיטת רש״י דאזהרה דמעילה ילפינן חטא חטא מתרומה וזהו מדכתיב אשר חטא מן הקדש ישלם, והך קרא בחיוב מעילה דהוא בפרוטה וא״כ שפיר חל איסור נבלה בשעת מליקה על איסור מעילה, ולכן יסבור רש״י כתי׳ ב׳ בתוס׳ דר״ש לטעמיה דאיסור דזרות הוא מלא תוכל לאכול בשעריך, ושני הלאוין חלו בשעת מליקה אף דאיכא איסור מעילה כיון דמעילה בפרוטה וחיובם בכזית וכנ״ל. אח״כ ראיתי דבת׳ הגרעק״א בסי׳ ע״ו הוכיח מדברי הרמב״ם פ״ה מהל׳ שבועות הל׳ ז׳ דבנשבע שלא לאכול נבלות חצי שיעור אינו חייב על השבועה אלא אם כן אכל פחות מכזית, ולפי״ז יש לדון באכל כזית ששוה פרוטה שלא יחולו איסור נבלה וזרות על איסור מעילה, ואולי כיון דאיסור מעילה משום הנאה ואיסור נבלה וזרות משום אכילה, בזה יחולו נבלה וזרות אפי׳ אם הכזית שוה פרוטה.
-מלואים והשמטות-
מה שכתב לי שארי הגאון הגדול מוהרצ״פ פרנק שליט״א רב ואב״ד דפעיה״ק ת״ו ומה שהשבתי בזה.
בהל׳ מעה״ק פי״א הל׳ ט׳ מביא תוס׳ יבמות דף ל״ג ע״א דזמן חלות איסור נבלה לזר במליקה הוא לאחר שהוזה דמה דהיינו משפקע איסור מעילה, וחידש הדר״ג דלמ״ד בהמה בחייה לאברים עומדת לא יתכן לומר דאיסור נבלה מתלי תלי וקאי משנמלקה עד שהוזה דמה, וטעמו ונמוקו עמו, משום דוזבחת גילויא הוא דלאמה״ח אין היתר אלא בזביחה, וממילא שמענו מזה דלעולם איסור נבלה באה במקום אבמה״ח, דכשזה יוצא זה בא ואין הפסק ביניהם, ומכיון דאמה״ח כבר חל קודם שהוקדשה, ולכן כשנמלקה ומתה א״א שלא יחול איסור נבלה במקום אבמה״ח שמסתלק בשעת מליקה, וזה נתגלה לן מקרא דוזבחת דבמקום אבמה״ח בא תמיד איסור נבלה עכת״ד, ולענ״ד איני רואה שום גילוי דקפיד קרא דאיסור נבלה מוכרח לבוא אחר סלוקו של איסור אבמה״ח אף בכה״ג שעומד כנגדו איסור אחר דקדים המעכבו מלחול מכח דאאחע״א, והריצב״א בתוס׳ שבועות הכי קאמר דוזבחת לא השמיענו איסור עשה, דלמ״ל עשה יתירה הרי בשר זה אסור ועומד מחיים משום איסור אבמה״ח, ומשמתה משום איסור נבלה, מה״ט אומר הריצב״א דלא להוסיף עשה יתירה בא האי קרא דוזבחת, אלא לגופיה איצטריך דשחיטה מתרת לאכילה, אבל לא ס״ד כלל לומר דבא להשמיענו חידוש בדין איסור נבלה שיחול על איסור מעילה מכח שהוא בא במקומו של אבמה״ח, הא איסור אבמה״ח עצמו אם יבוא אחר חלות איסור מעילה לא יחול משום דאאחע״א, וכמו שאומר בעצמו דלמ״ד בהמה בחייה לאו לאברים עומדת אין איסור נבלה חל על איסור מעילה, וכיצד נאמר דאיסור נבלה משום שהוא ממלא מקום לאיסור אבמה״ח כחו יפה לסתור הכלל דאאחע״א מה שלא מצינו זה באבמה״ח עצמו, ובפרט שאין לנו הכרח מהפסוק לזה.
וזה שהשבתי, בודאי בעיקר הסברא דברי הדר״ג נכונים דמנלן דנאמר דכאן חל איסור נבלה אף שקדם לו איסור מעילה, אבל לא הזכיר סוף דברי הריצב״א בשבועות כ״ד שכתב דוזבחת אינו איסור חדש, דבלא״ה אסורה מחיים משום אבמ״ה, ולאחר מיתה משום נבלה, אלא בא להתיר את האיסור, ופירש דבשחיטה שרי ולא בנחירה אלא כדקיימא קיימא כמו תזבח ולא גיזה, שתמהתי מה שדימה הא דוזבחת להא דתזבח ולא גיזה, דהתם הא קאי באיסור לאו הראשון כמו שכתב, אבל כאן הא ליכא למימר דנשאר האיסור אבמ״ה, וע״כ צ״ל דסובר הריצב״א דא״א שישאר זמן שלא יהי׳ לא איסור אבמ״ה ולא איסור נבלה וזה גלי קרא שאין היתר לבהמה חיה אלא ע״י זביחה, וא״כ ע״כ דזה גלי קרא דאין מציאות שלא תחול איסור נבלה כשנסתלק איסור אבמ״ה.
עוד כתב שם, בדף כ״ג ע״ד העלה דהיינו טעמא דלשיטת רש״י חל איסור נבלה על איסור מעילה, משום דשיעור איסור מעילה בפרוטה, ושיעור איסור נבלה בכזית אע״ג שאין בו שו״פ, ונמצא דאיסור מעילה לגבי נבלה הוי ח״ש אם אכל פחות משו״פ, לכאורה יש לדון דחיוב קרבן מעילה בעי פרוטה אבל איסור יש אף בפחות משו״פ, וכדאמרינן בב״מ דף נ״ה ואת אשר חטא מן הקודש ישלם לרבות פחות משו״פ להשבון, וכן הוא ברמב״ם פ״ז מהל׳ מעילה ה״ח, אבל המל״מ ספ״ב דמעילה כתב דבזה גופא הוא מדין ח״ש היינו האיסור, וקצ״ע דא״כ למ״ל קרא תפ״ל מדין ח״ש דאסור, אמנם יש להעיר מד׳ החת״ס או״ח סי׳ ק״פ דמצדד לומר דיש נ״מ בין קדשי בדה״ב לקדשי מזבח, דבקדשי מזבח יש חיוב מעילה בכזית אף שאינו שו״פ, והדרא קושיא לדוכתא דלמה חל איסור נבלה ואיסור זרות תיכף משנמלקה הא עדיין איכא איסור מעילה עד שהוזה דמה, ולכאורה י״ל דלמ״ד היתר זריקה שנינו א״כ מרגע שנמלקה תיכף פקע איסור מעילה, ומש״כ התוס׳ בתי׳ ראשון דאע״ג דנפיק מידי מעילה מ״מ איסורא איכא י״ל דאינו אלא איסורא בעלמא דהא עיקר לאו דמעילה הא פקע למ״ד היתר שחיטה שנינו ומיקליש קליש איסוריה, ולא עדיף מח״ש דאיסור חל עליו וכמש״כ הש״ך יו״ד סי׳ רל״ט דכל שאין איסורו מפורש חל עליו שבועה, וי״ל דבזה פליגי שני תירוצי דתוס׳ יבמות דלתי׳ קמא אין איסור חל על ח״ש, וה״ה על כל איסור הנלמד מרבויא דקרא שאינו מפורש בקרא, וכשיטת הרשב״א שהזכירו בש״ך בסי׳ רל״א סק״ו והמעיין ברשב״א יראה דס״ל דאין שבועה חל על ח״ש, דמכיון דח״ש אסור מה״ת מושבע ועומד מהר סיני ופליג על תוס׳ שבועות כ״ג, ותי׳ הב׳ בתוס׳ יבמות לשיטתם בשבועות דמה דאתי מרבויא ולא במפורש חל עליו שבועה, וה״ה דאיסור חל על איסור בכה״ג שאינו אלא מרבויא.
וזה שהשבתי, דמש״כ הדר״ג דאיסור בודאי יש על פחות משו״פ וכתב מד׳ המל״מ דהוא מדין חצי שיעור, והביא המל״מ מד׳ הרמב״ם פ״ז מהל׳ מעילה, לדעתי דברי הרמב״ם הם דלא כד׳ המל״מ דאם כל האיסור אינו אלא מדין חצי שיעור מה משמיענו הרמב״ם בזה דאינו לוקה וכתב עוד יראה לי, וע״כ דסובר דכיון דנתרבה מקרא דואת אשר חטא מן הקדש, הרי כתוב להדיא בקרא שחטא, ואפשר דאפי׳ אם היינו אומרים דמדין איסור ח״ש שנלמד מכל חלב לא היינו לומדים אלא איסורי מאכל שלא הי׳ לו היתר, וכמו שהביא המל״מ בפ״א מהל׳ חו״מ ליישב מה שהוצרך הרמב״ם ללמוד דחמץ אסור במשהו מדכתיב לא יאכל שהקשה הכ״מ הא ח״ש אסור מה״ת, והביא המל״מ מד׳ המהרלנ״ח דמכל חלב לא למדנו אלא על דבר שלא הי׳ לו היתר, א״כ ה״נ בהקדש, אבל כיון דילפינן מדכתיב ואת אשר חטא מן הקדש ישלם קרא הכתוב לזה חטא, ולכן הוצרך הרמב״ם לכתוב יראה לי שאינו לוקה והיינו כיון שאינו מפורש בכתוב, אכן אפי׳ אם הי׳ אסור מדין ח״ש נראה דלא קשה למה צריך קרא לרבות פחות משו״פ להשבון, דלא למדנו אלא לאיסור ולא להשבון, אבל עכשיו דכתיב ואת אשר חטא ומרבינן מיניה להשבון ודאי אינו צ״ל דהאיסור הוא מדין חצי שיעור.
איברא דבחדושי כתבתי על דברי המהרלנ״ח דבאמת הא איכא נמי טעמא דחזי לאיצטרופי, רק דיש ליישב עפ״מ שכתב השאגת ארי׳ דגבי איסור בל יראה לא שייך חזי לאיצטרופי משום דמה שעובר עכשיו בבל יראה בח״ש אינו מצטרף עם מה שיעבור אח״כ שיראה ח״ש אחר, ולכן לשיטת רש״י דחיוב בדיקה הוא משום שלא יעבור על בל יראה, א״כ אמאי בבצק שבסדקי עריבה בפסחים דף מ״ה קיי״ל דבמקום שאינו עשוי לחזק אפי׳ פחות מכזית חייב לבער, אבל אם יש איסור ביחוד על פחות מכשיעור על אכילה, ושיעור בל יראה הא נלמד מאיסור אכילה בביצה דף ז׳ ע״ב, לכן מבואר דיש איסור גם על פחות מכשיעור באיסור בל יראה, ולפי״ז אפשר לבוא גבי איסור הנאת הקדש מדין חצי שיעור כמש״כ המ״מ פ״א מהל׳ גנבה שהביא הלח״מ, אלא דא״צ לזה כיון דכתיב בהדיא ואת אשר חטא וכנ״ל, אכן אם באנו לדון מטעם זה לדין איסור חל על איסור, ודאי כבר ביאר הדר״ג ברחבה די״ל שעל איסור שאינו מפורש בכתוב שפיר חל איסור שיש בו לאו מפורש.
ומה שהביא מד׳ החת״ס לחלק מדין קדשי בדה״ב לקדשי מזבח, וכתב דלא בעינן שו״פ לדין מעילה אלא בקדשי בדה״ב, אבל בקדשי מזבח גם אם אכל כזית ואין בו שו״פ מעל, הנה עיקר היסוד הוא תימה דהוא משנה מפורשת בב״מ דף נ״ה והנהנה בשו״פ מן ההקדש מעל, ולא חילקה מתני׳ בין קדשי בדה״ב לקדשי מזבח, ואולי יסבור דסתם הקדש היינו הקדש בדה״ב כמו שכן הוא ההלכה במקדיש סתם, וכמבואר בד׳ הרמב״ם בפ״ה מהל׳ ערכין הל׳ ז׳ שסתם הקדשות לבדה״ב, אלא דמ״מ הוא תימה שלא נתפרש בגמ׳ החילוק דמתני׳ אינו אלא בקדשי בדה״ב, וביותר שהרמב״ם בפ״א מהל׳ מעילה הל׳ א׳ כתב אסור להדיוט ליהנות מקדשי השם בין מדברים הקרבין על גבי המזבח בין מקדשי בדק הבית, וכל הנהנה בשוה פרוטה מקדשי השם מעל, הרי מפורש דבין נהנה מקדשי בדה״ב בין מקדשי מזבח אינו מועל בפחות משו״פ.
ועיינתי בדברי החת״ס וראיתי שבנה יסודו על מה שעמד בד׳ רש״י כריתות כ״ג דפריך הגמ׳ למה אינו חייב אשם, ומחלק מעיקרא בין נותר בין דלא נותר, ופריך מ״ש אוכל אכילה אחת דקתני נותר, ומשני ההיא בגסה וההיא בדקה, ופירש״י בד״ה בגסה, ואע״ג דאיסור הנאה הוא כשאר כל הקדשים שמועלין בהן, דהאי נמי חזו לגבוה שאם עלו לא ירדו, וכתב ע״ז והדבר תימה דהא עכ״פ לכתחילה אסור להקרבה ולא שוה כלום, וכתב בזה אולי בקדשי מזבח סגי בכזית בלא פרוטה, ומפרש גסה דיש בה כזית ודקה שאין בה כזית, ופירש״י תימה דהיכן מצינו שם גסה על כזית ודקה פחות מכזית ועיקר הפי׳ שם בגמ׳ דודאי בעינן שו״פ למעילה גם בקדשי מזבח, וזהו שכתב רש״י דאף דנותר אסור בהנאה אין בזה חסרון לדין שו״פ ככל קדשים שאסורין בהנאה ומועלין בהם, אלא שצריך שיהיה שיעור שאם הי׳ חולין הי׳ שו״פ, ולכן אמר הגמ׳ דבשר נותר שוה פחות מבשר טריה ולזה אמר בגסה ופירש״י אכילה גסה שאוכל הרבה, והיינו דאף דהבשר גרוע מ״מ אכילה מרובה יש בה שו״פ, ומה שכתב רש״י בטעמא דמועלין משום דאם עלו לא ירדו היינו דבלא זה לא היו מועלין כמו דקדשים שמתו יצאו מידי מעילה כיון דאין ראויין למזבח, אבל כיון שאם עלו לא ירדו ראויין למזבח ולא דמי לקדשים שמתו, ולולי ד׳ רש״י הי׳ אפשר לומר דכיון דנותר יש בו מצות שרפה לכן לא דמי לקדשים שמתו שאין בהם מצוה ממצוות הקרבנות, אבל עכ״פ זה פשוט דגם בקדשי מזבח שיעור מעילה בפרוטה כמפורש בד׳ הרמב״ם.
-מלואים והשמטות-
מה שהשבתי לחביבי הרב הג׳ הנעלה מו״ה נטע פריינד שי׳
בפי״א הל׳ ט׳ בד״ה איברא, שדנתי בדין אאחע״א אם איסור הב׳ שיעורו פחות, ובמה שהבאתי ד׳ השעה״מ דהיכי דהאיסור הב׳ שיעורו פחות חל, והקשה מזה על הריטב״א, תמה דהא זה גמ׳ מפורשת בשבועות דף כ״ב דבמפרש חצי שיעור חל יש לומר דיש חילוק דהיכי דהשיעור הוא רק מהלכה אפשר אנו רואין על עיקר האיסור אם הוא חמור יותר ולא על השיעור, אבל במפרש חצי שיעור הוא איסור מיוחד וחל על איסור אחר שאין בו חיוב על ח״ש.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144